Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 6 łyżek cukru
- 5 łyżek masy krówkowej, plus łyżka do ozdobienia
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
- 75g rozpuszczonego masła
Krem:
- 200g serka śmietankowego
- 1 łyżka cukru pudru (lub do smaku)
- dodatkowo kilka orzechów włoskich do posypania
Do garnka wlewamy mleko i podgrzewamy. Do ciepłego mleka dodajemy masę krówkową i dokładnie rozpuszczamy. Odstawiamy do ostygnięcia. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180° i układamy papilotki do formy na muffiny.
Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek, sodę i sól. Dodajemy mielone orzechy i cukier. Gdy mleko z masą wystygnie, dodajemy do niej jajko, rozpuszczone masło i roztrzepujemy. Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy – nie mieszamy ciasta zbyt długo, mogą być grudki. Wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25 minut na złoty kolor.
Upieczone muffinki wystawiamy na kratkę do wystygnięcia. Gdy muffinki wystygną, robimy krem – mikserem łączymy cukier z serkiem. Przekładamy go do rękawa cukierniczego i ozdabiamy muffinki według upodobań (możemy także rozsmarować krem nożem). Odłożoną masę krówkową podgrzewamy w misce ze wrzątkiem, aby stała się płynna. Następnie łyżeczką polewamy wąskim strumieniem muffinki po wierzchu. Odłożone orzechy włoskie drobno siekamy i posypujemy wierzch muffinek.
Najlepszy jest kanapkowy, który jest nie kwaśny a delikatny i kremowy, np. Łaciate, Philadelphia i Piętnica. Mascarpone też się nada, oczywiście.
mam pytanie jaki dokładnie ma to być serek śmietankowy?? czy coś jak twaróg? a może jak serek homogenizowany czy jak mascarpone??