Składniki (na 2 kokilki):
- 200g drobnego makaronu
- 100g startego sera cheddar
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 250ml mleka
- sól i pieprz do smaku
- 1 czerstwa kromka chleba orkiszowego
- szczypta słodkiej mielonej papryki
Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. W międzyczasie przygotowujemy kruszonkę i sos. Czerstwą kromkę rozdrabiamy w robocie kuchennym na średniej wielkości okruchy. W garnku z grubym dnem rozpuszczamy 2 łyżki masła – gdy się rozpuści, jedną łyżkę mieszamy z okruchami kromki, do reszty dodajemy mąkę i obsmażamy przez kilka minut aż się zezłoci. Następnie, stopniowo dodajemy mleko – najlepiej lekko ciepłe i za pomocą rózgi kuchennej, dokładnie mieszamy aby nie powstały grudki zasmażki. Gotujemy na średnim ogniu ciągle mieszając aż masa zgęstnieje. Gęstą masę ściągamy z ognia, dodajemy ser i mieszamy.
Po tym czasie makaron powinien być już gotowy – odcedzamy go i gorący przekładamy do sosu serowego. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do kokilek żaroodpornych. Przykrywamy chlebową kruszonką i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180° do zapieczenia na około 20 minut – po tym czasie kruszonka powinna być złocista. Podajemy gorące, posypane na wierzchu odrobiną czerwonej papryki.