Składniki (na 3 porcje):
- 9 płatów makaronu do lazanii
- 1kg botwiny bez buraczków
- 300g sera ricotta
- 1,5 szklanki mleka
- 3 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- 1 ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- kawałek żółtego sera
Botwinkę myjemy i kroimy na około 2cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i przez około 15 minut dusimy posiekaną botwinkę co jakiś czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy ząbek czosnku i serek ricotta. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W osobnym rondelku rozpuszczamy resztę masła. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez około 3-5 minut. Następnie, dodajemy powolutku mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie miał gęstą, kremową konsystencję. Doprawiamy go solą i pieprzem.
Żaroodporne naczynie (moje miało wymiary 27x17cm) smarujemy masłem. Na dno wylewamy wylewamy 1/2 przygotowanego sosu, a na wierzch układamy płaty makaronu. Delikatnie dociskamy i rozsmarowujemy masę serowo-botwinkową. Następnie znowu układamy makaron, masę serowo-botwinową i ostatnią warstwę makaronu. Na wierz wylewamy resztę beszamelu i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 160° piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.