Składniki (na 2-3 porcje):
- 2 filety z kurczaka
- 500g pieczarek – obranych i pokrojonych w plasterki – ja użyłam małych pieczarek i pokroiłam je w ćwiartki
- 3 garście świeżego szpinaku baby
- 200ml śmietanki kremówki
- 150g sera żółtego
- 3 ząbki czosnku, obrane
- 150ml bulionu drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Filety z kurczaka myjemy dokładnie, osuszamy, oczyszczamy z błonek i dzielimy w poprzek na 2 filety – w sumie uzyskujemy 4 płaskie kawałki. Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i układamy na niego kurczaka – smażymy na złocisty kolor z obu stron. Po upieczeniu ściągamy kurczaka z patelni.
Na patelnię po smażeniu kurczaka dodajemy łyżkę masła, rozpuszczamy. Gdy zacznie się pienić, dodajemy pieczarki i smażymy je na złocisty kolor, od czasu do czasu mieszając. Na koniec smażenia pieczarek, dodajemy do nich przeciśnięty przez praskę czosnek oraz natkę pietruszki i smażymy, mieszając, jeszcze przez minutę. Ściągamy pieczarki z patelni.
Na tą samą patelnię dodajemy kolejną łyżkę masła, rozpuszczamy i gdy zacznie się pienić, rozsypujemy równomiernie mąkę – smażymy mąkę, mieszając rózgą, aż stanie się złocista. Do tego, nie przestając mieszać, wlewamy stopniowo bulion – taki sos zacznie szybko gęstnieć, polecam robić to na średnim ogniu. Następnie, dolewamy do tego kremówkę i zagotowujemy. Do gotującego się sosu wrzucamy szpinak i dusimy aż zwiędnie.
Do sosu wrzucamy starty ser oraz pieczarki, doprawiamy wszystko do smaku solą oraz pieprzem i mieszamy. Na wierzch układamy usmażone filety z kurczaka i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.
Gotowe danie podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – makaronem, ryżem lub kaszą.
Kurczaka smazymy bez zadnych przypraw/marynaty?
Tak, ja go nie doprawiałam przed smażeniem niczym. Ale można go posypać solą,pieprzem i odrobiną czerwonej słodkiej papryki i dopiero obsmażyć. Też potem podczas duszenia, przechodzi smakiem sosu, więc nie widziałam potrzeby doprawiania.