Jednogarnkowiec z wołowiną, pieczarkami i ryżem

Drukuj
02.10.2025   Magda

Wyobraź sobie danie, które łączy w sobie wszystko, co najlepsze: prostotę przygotowania, bogactwo smaku i ten niesamowity aromat, który wypełnia całą kuchnię, gdy tylko zaczynasz gotować. To nie klasyczny jednogarnkowiec, a raczej jednopatelniowiec – bo cała magia dzieje się właśnie tam. Na rozgrzanej patelni najpierw ląduje soczysta, mielona wołowina. Następnie obsmażamy na złocisto pieczarki, by ostatecznie do gry wkroczył ryż, który powoli chłonie bulion i wszystkie aromaty z patelni tworząc kremową, sycącą bazę całego dania. A nad tym wszystkim unosi się zapach tymianku – zioła, które nadaje potrawie głębi i sprawia, że nie można się doczekać pierwszego kęsa.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 400g mielonej wołowiny
  • około szklanki ryży – 200g
  • 400g średnich pieczarek
  • 2 żółte cebule
  • 1 ząbek czosnku
  • około 700ml bulionu wołowego – użyłam takiego ze słoiczka
  • około 1/3 łyżeczki suszonego tymianku lub świeżego
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju

 

Zaczynamy od posiekania cebuli w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w ćwiartki lub gdy są małe, tylko na pół.

 

Rozgrzewamy dużą patelnie i wrzucamy na nią mieloną wołowinę i smażymy, aż się ładnie zrumieni, rozdrabniając ją na małe kawałeczki. W trakcie doprawiamy ją odrobioną soli, pieprzu i dodajemy listki tymianku. Ściągamy mięso z patelni zostawiając cały tłuszcz ze smażenia.

 

Na tłuszcz po wołowinie dodajemy pieczarki i podsmażamy kilka minut, żeby nabrały złocistego koloru. Po upieczeniu ściągamy z patelni do wcześniej obsmażonego mięsa.

 

Na tą samą patelnie wlewamy odrobinę oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy ją chwilę, aż się zeszkli, następnie dodajemy czosnek i smażymy dosłownie kilkanaście sekund, żeby uwolnił aromat. Wsypujemy ryż i mieszamy, tak aby obtoczył się w cebuli i tłuszczu.

 

Zalewamy całość bulionem, przykrywamy patelnię i gotujemy na małym ogniu około 18–20 minut, aż ryż wchłonie płyn i będzie miękki. Od czasu do czasu mieszamy, żeby nic nie przywarło do dna.

 

Na koniec dodajemy wcześniej usmażone mięso i pieczarki, całość mieszamy, sprawdzamy smak i w razie potrzeby doprawiamy solą oraz pieprzem. Podajemy od razu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *