Składniki (na 1 porcje):
- 4 łyżki białej kaszy gryczanej
- szklanka mleka roślinnego
- szczypta soli
- 2 łyżki syropu klonowego lub do smaku
- 4 dojrzałe śliwki
- szczypta kardamonu
Wsypujemy kaszę do rondelka, dodajemy sól oraz zalewamy wodą do poziomu kaszy. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i gotujemy, często mieszając, około 12-15 minut. Po tym czasie kasza powinna być lekko al dente, a cały płyn powinien się wchłonąć. Ściągamy ją z ognia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut.
W tym czasie myjemy śliwki, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, po czym kroimy jeszcze na pół – chcemy uzyskać ćwiartki. Wrzucamy je na patelnie, dodajemy kardamon i 2 łyżki wody – stawiamy na średnim ogniu i dusimy, aż puszczą sok i lekko zmiękną – ok0ło 4-5 minut jeśli są bardzo dojrzałe i soczyste. Jeśli mamy do czynienia z twardszymi sztukami, duszenie zajmie pewnie chwilkę dłużej. Ściągamy z ognia.
Gotową owsiankę dosładzamy jeszcze łyżką syropu klonowego, mieszamy. Przekładamy do miseczki, dekorujemy śliwkami, polewamy sokiem spod owoców i zajadamy.