Gryczanka ze śliwkami

Drukuj
05.09.2024  Magda

Uwielbiam owsianki na śniadanie, co do tego na pewno nie macie wątpliwości – patrząc na ilość wrzucanych przepisów na nią widać że mam na jej punkcie lekkiego hopla. Co nie zmienia faktu, że czasem lubię zaszaleć i wprowadzić lekką rewolucję w jadłospis. Taka śniadaniowa gryczanka jest przepyszną alternatywą dla tradycyjnej owsianki – tak samo kremowa, z orzechową nutą. Dla mnie idealnie wpasowuje się swoim aromatem w jesienny poranek, tym bardziej jeśli podamy ją z cudownymi, gorącymi kardamonowymi śliwkami.

Składniki (na 1 porcje):

  • 4 łyżki białej kaszy gryczanej
  • szklanka mleka roślinnego
  • szczypta soli
  • 2 łyżki syropu klonowego lub do smaku
  • 4 dojrzałe śliwki
  • szczypta kardamonu

 

Wsypujemy kaszę do rondelka, dodajemy sól oraz zalewamy wodą do poziomu kaszy. Wlewamy mleko i zagotowujemy. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i gotujemy, często mieszając, około 12-15 minut. Po tym czasie kasza powinna być lekko al dente, a cały płyn powinien się wchłonąć. Ściągamy ją z ognia, przykrywamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut.

 

W tym czasie myjemy śliwki, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, po czym kroimy jeszcze na pół – chcemy uzyskać ćwiartki. Wrzucamy je na patelnie, dodajemy kardamon i 2 łyżki wody – stawiamy na średnim ogniu i dusimy, aż puszczą sok i lekko zmiękną – ok0ło 4-5 minut jeśli są bardzo dojrzałe i soczyste. Jeśli mamy do czynienia z twardszymi sztukami, duszenie zajmie pewnie chwilkę dłużej. Ściągamy z ognia.

 

Gotową owsiankę dosładzamy jeszcze łyżką syropu klonowego, mieszamy. Przekładamy do miseczki, dekorujemy śliwkami, polewamy sokiem spod owoców i zajadamy. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *