Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie sera feta
- 1 pomidor
- pół papryczki chili
- połowa małej cebuli
- 4 łyżki oliwy
- kilka listków świeżego oregano
- pieczywo do podania
- szczypta pieprzu
Nastawiamy piekarnik na 200°.
Pomidora kroimy w plasterki, papryczkę chili pozbawiamy nasionek i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie kółeczka.
Na dno każdego z naczyń żaroodpornych układamy po plasterku pomidora, na niego kilka krążków cebuli i chili w zależności od tego jak lubi ostro – ja dałam 2 na dno i był ogień. Na to odrobinę listków oregano. Fetę dzielimy na dwie porcję i układamy na pomidorze. Na wierzch układamy kolejny plasterek pomidora, krążki cebuli, odrobinę chili oraz pieprzu. Całość skrapiamy z wierzchu oliwą.
Tak przygotowane kokilki wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 25-30 minut. Po tym czasie wyciągamy i od razu podajemy. Taka feta pysznie smakuje rozsmarowana na świeżym pieczywie.