Składniki (na tortownice o średnicy 21cm):
- 150g mąki tortowej
- 200g cukru
- 4 jajka
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 100ml mocnej kawy
- 100ml oleju rzepakowego
- 100g ciemnej czekolady
- 250g startego buraka
Krem:
- 80g gorzkiej czekolady
- 150g serka śmietankowego
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Startego buraka umieszczamy na sitku i odciskamy ze zbędnego soku. Czekoladę umieszczamy nad kąpielą wodną do rozpuszczenia, a po rozpuszczeniu odstawiamy do ostygnięcia. Formę do pieczenia wykładamy papierem. Nagrzewamy piekarnik na 150°.
Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysty, jasny krem. Do masy dodajemy stopniowo przesianą mąkę, proszek do pieczenia i sól – mieszamy delikatnie ciasto łyżką, mikser nie będzie już potrzebny. Następnie delikatnie dodajemy do ciasta mokre składniki – kawę, olej i rozpuszczoną czekoladę i mieszamy do połączenia z ciastem. Na sam koniec dodajemy startego buraka i mieszamy do połączenia. Przelewamy gotowe ciasto do formy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy godzinę bez przykrycia. Po tym czasie, przykrywamy ciasto folią aluminiową i pieczemy jeszcze 30 minut. Upieczone ciasto wystawiamy z piekarnika do całkowitego wystygnięcia.
Gdy ciasto wystygnie, wyciągamy je z formy i usuwamy papier. Następnie, zajmujemy się zrobieniem kremu. Nad kąpielą wodną umieszczamy czekoladę do rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu odstawiamy ją do wystygnięcia. Do miski przekładamy serek, dodajemy cukier i ekstrakt waniliowy – mikserem ubijamy wszystko na puszysty krem. Gdy czekolada wystygnie, dodajemy ją do kremu, delikatnie mieszając do łyżką. Gotowym kremem smarujemy wierzch i brzegi ciasta.
Kilka dni temu na moim stole również gościło takie ciasto-jest pyszne…:-)