Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 czubate łyżki wiórków kokosowych
- 1/2 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- szczypta soli
Lukier kokosowy:
- 1 białko jajka
- 200g cukru pudru
- 1 łyżka Malibu
- wiórki kokosowe do posypania
Nagrzewamy piekarnik do 180°, a blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sól i dodajemy wiórki. Do osobnej miski wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i za pomocą miksera, ubijamy na jasny, puszysty krem. Do jajek dodajemy olej oraz mleko, mały strumieniem, nie przestając miksować. Następnie, dalej miksując, dodajemy suche składniki i miksujemy przez minutę. Gotowym ciastem wypełniamy papilotki do 2/3 wysokości, wstawiamy do piekarnika i pieczemy 20-25 minut.
Po upieczeniu, wykładamy muffinki na kratkę do wystygnięcia. Gdy muffinki wystygną, przygotowujemy lukier. Do miski przesiewamy cukier puder i dodajemy do niego białko. Miksujemy mikserem przez około 10 minut, aż uzyskamy gładką, błyszczącą masę. Następnie dodajemy Malibu i miksujemy jeszcze 2 minuty.
Gotowy lukier rozprowadzamy na muffinki i każdy z nich posypujemy wiórkami kokosowymi.
Ależ one śliczne 🙂