Cytrynowe tiramisu

Drukuj
10.05.2025   Magda

Ja jestem mało obiektywna jeśli chodzi o wszelkie jedzenie z cytrynową nutą – dla mnie zawsze wszystko z cytryną jest pyszne, najlepsze, najulubieńsze. Ale naprawdę, z ręką na sercu, to tiramisu cytrynowe jest najlepsze. Świeże, orzeźwiające, dla mnie jak powiew lata z każdym kęsem. To zdecydowanie moje smaki. Musicie się skusić, zaskoczyć tiramisu w nowej odsłonie, a na pewno będziecie zachwyceni tym smakiem jak ja.

Składniki (na formę około 15cmx22cm):

  • opakowanie serka mascarpone
  • 330ml śmietanki kremówki 30%
  • opakowanie biszkoptów w cukrze – około 200g
  • 100ml mleka
  • około 2/3 słoiczka lemon curd z tego przepisu
  • do ozdoby – plasterki cytryny i listki mięty – opcjonalnie

 

Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy na pół sztywno, następnie dodajemy do niej mascarpone i ubijamy na sztywny krem. Około 3 łyżki kremu przekładamy do rękawa cukierniczego z tylką z okrągłym otworem. 

 

Lemon curd także przekładamy do rękawa cukierniczego ale nie musimy używać tylko tylko odcinamy na ły otwór na końcówce aby robić małe smugi.

 

Biszkopty moczymy w mleku – pojedynczo, szybko nasączamy biszkopty – mają być jedynie mokre z obu stron, a nie przesiąknięte na wylot mlekiem. Układamy pierwszą warstwę, ciasno na dno naczynia. Na nie wykładamy porcje kremu a następnie wyciskamy połowę przygotowanego w rękawie lemon curd – robimy równomierne, cienkie smugi. Na to układamy kolejną warstwę namoczonych biszkoptów, resztę śmietany i lemon curd – ten ostatni wyszprycowałam na krzyż aby jak prześwituje przez śmietanę ładnie wyglądał.

 

Na sam koniec szprycujemy resztę śmietany – jak napisałam powyżej, zdecydowałam się na nieregularne wyszprycowanie kremu, tak aby widać było lemon curd. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny.

 

Przed podaniem możemy udekorować plasterkami cytryny i listkami mięty, ale jest to opcjonalne.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *