Żytnie naleśniki z serkiem kozim

Drukuj
 09.06.2016   Magda

Po raz pierwszy jadłam takie naleśniki na wycieczce w Paryżu. Można było je kupić z foodtrucka i zajadać na ławce w parku. Piękne chwile. Jadłam wtedy dwie wersje tych naleśników – jedne pszenne, a drugie z domieszką mąki żytniej i te zdecydowanie smakowały mi lepiej. Ich orzechowy posmak dobrze łączył się z także wyrazistym i pikantnym serem kozim. Dodatek pietruszki do ciasta to mój zabieg upiększający wygląd naleśników 🙂

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • 100ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 2 czubate łyżki mąki żytniej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka gałązek świeżej pietruszki

Nadzienie:

  • 100g serka koziego
  • łyżka mleka
  • 100ml śmietanki kremówki

 

Do miski wlewamy mleko, wodę, olej, wbijamy jajko i wszystko dokładnie mieszamy rózgą. Dodajemy sól oraz obie mąki i dokładnie wszystko mieszamy do uzyskania jednolitego ciasta. Następnie z umytej pietruszki odrywamy całe listki i dodajemy do ciasta – delikatnie mieszamy.

 

Dobrze nagrzewamy patelnie i smażymy cienkie, rumiane naleśniki – z tej porcji wyszło mi 5 naleśników. W międzyczasie możemy przygotować nadzienie – serek kozi rozcieramy z mlekiem na gładką pastę. Do wysokiej miski wlewamy śmietankę i ubijamy na sztywno. Łyżkę ubitej śmietany dodajemy do serka i mieszamy do połączenia, po czym dodajemy resztę śmietany i delikatnie wszystko łączymy, aby masa nie straciła puszystości. 

 

Gotowym musem przekładamy upieczone, ciepłe naleśniki i od razu podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.