Zawijasy z orzechami włoskimi i parmezanem

Drukuj
28.12.2023  Magda

Mega chrupiące i smakowite wytrwane ciasteczka z orzechami i parmezanem to mój ostatni hit towarzyskich spotkań. Świetnie nadają się do podgryzania, pasują do wina czy piwa czy po prostu same. Do tego bardzo prosto i szybko można je wykonać i równie szybko zjeść.

Składniki (na około 30 ciasteczek):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • szklanka obranych orzechów włoskich
  • szklanka tartego na drobno parmezanu
  • żółtko
  • łyżka wody
  • świeżo mielony pieprz

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachy do pieczenia wykładamy papierem – ja piekłam na dwóch blachach, ale jeśli ktoś nie ma, można partiami na jednej.

 

Orzechy wrzucamy do robota kuchennego i rozdrabiamy, na mokry piasek – olej z orzechów sprawi, że zacznie się wszystko lekko sklejać. 

 

Rozkładamy ciasto francuskie na stolnicy i delikatnie wałkujemy – nie chcemy go rozciągnąć, ale wyprostować i posklejać dziury – czasem na zacięciach w rolkach gotowego ciasta robią się niewielkie dziury. Na ciasto rozsypujemy równomiernie rozdrobnione orzechy, na nie rozsypujemy równomiernie parmezan. Składniki lekko dociskamy do ciasta rękami. Z wierzchu doprawiamy odrobiną świeżo mielonego pieprzu.

 

Zwijamy ciasto – po dłuższych bokach, z obu stron, zwijamy ciasto z ciasny rulon dochodzą do połowy aby dwa wałki spotkały się pośrodku – lekko dociskamy je wtedy do siebie, aby się nie rozkleiły. Tniemy tak przygotowane ciasto na ciasteczka – około centymetrowej grubości.

 

Ciasteczka rozkładamy na blaszce, w lekkich odstępach. Żółtko rozkłócamy widelcem z odrobiną wody i smarujemy ciasteczka z wierzchu.

 

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż będę rumiane. Wyciągamy i studzimy, ale lekko ciepłe też są pyszne i wiadomo… ciężko się oprzeć.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.