Zapiekanka ziemniaczano-cukiniowa z boczkiem

Drukuj
29.04.2019   Magda

Pomysł na tą zapiekankę powstał bardzo spontanicznie – trzeba było zrobić obiad, do sklepu iść się nie chciało, więc trzeba było skorzystać z tego co się nawinie i co aktualnie jest w mojej kuchni. Cukinii, ziemniaków i cebuli zawsze są u mnie zapasy, a i o boczek nie trudno, bo jak to twierdzi mój mąż, z nim można zrobić każdą potrawę. Z tego niby nic w lodówce powstała smakowita zapiekanka, dla ,,zadania szyku” posypana parmezanem. Ale tak naprawdę można użyć do niej innego sera, może wędzonego lub zrobić wersję wege i stworzyć coś równie pysznego.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1kg ziemniaków
  • 2 średnie cukinie
  • 1 duża cebula
  • 150g wędzonego boczku
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szklanki tartego parmezanu

 

Cebulę obieramy i drobno siekamy. Boczek kroimy w małą kostkę. Na patelnię wrzucamy boczek i posmażamy, od czasu do czasu mieszając, aż puści tłuszcz i zacznie się delikatnie rumienić – około 5 minut. Następnie, dodajemy cebulę, zmniejszamy ogień i całość smażymy, aż cebula się zeszkli – około 5 minut, często mieszając. Składanki z patelni przekładamy do naczynia w którym będziemy zapiekać, może to być duże, płaskie naczynie żaroodporne lub jak u mnie forma na tartę. Wszystko równomiernie rozkładamy, doprawiamy odrobiną pieprzu.

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 200°.

 

Ziemniaki obieramy, myjemy i szatkujemy w bardzo cieniutkie paski na tarce warzywnej lub mandolinie. Cukinie myjemy, odcinamy końce i także szatkujemy w cieniutkie paski na tarce warzywnej. Następnie, na przemiennie cukinia, ziemniaki, z zakładką mniej więcej 2/3, układamy wszystkie warzywa w naczyniu. Z wierzchu doprawiamy solą i pieprzem. Całość przykrywamy szczelnie folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 40-45 minut.

 

Po tym czasie, wyciągamy zapiekankę, sprawdzamy czy ziemniaki są już miękkie. Jeśli im jeszcze odrobinę brakuje, wstawiamy jeszcze pod przykryciem na 10 minut. Z wierzchu posypujemy zapiekankę parmezanem i już bez przykrycia wstawiamy do piekarnika, pod grill na 5 minut.

 

Gdy ser się rozpuści i przypiecze, zapiekanka jest gotowa do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.