Składniki (na 2 duże porcje):
- 1 średni cukinia
- 1 duża czerwona papryka
- 1 duża cebula
- 2 łyżki oleju
- puszka krojonych pomidorów
- 100g czerwonej soczewicy
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki sosu sojowego
- płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- łyżka siekanej natki pietruszki
- pół łyżeczki suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego
Przygotowujemy wszystkie warzywa – cukinie myjemy i kroimy w kostkę – ja kroje wzdłuż na ćwiartki i tak w plasterki. Paprykę też myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
Suchą soczewicę opłukujemy na sicie i odstawiamy do obcieknięcia.
Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone warzywa – smażymy około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumienią.
Dodajemy soczewicę, puszkę pomidorów i wodę – około 2/3 obojętności puszki. Dodajemy przyprawy – paprykę słodką, pikantną, sos sojowy, odrobinę soli oraz pieprz. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i gotujemy, pod przykryciem, około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając.
Po tym czasie soczewica już powinna być gotowa, miękka i gęsta. Jeśli jednak nie jest, dodajemy jeszcze odrobinę wody, mieszamy i gotujemy dodatkowe 2 minuty.
Na sam koniec próbujemy, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.