Wegańskie leczo z czerwoną soczewicą

Drukuj
16.07.2024  Magda

Pełnia lata to u mnie okres gdzie w prezencie najchętniej przyjmuje eko warzywka i owoce wychodowane we własnych ogródkach. Od mamy pomidory, jeżyny i ogórki a od cioci zawsze cudowne cukinie. A jak cukinia to wiadomo – leczo. Uwielbiam ten jednogarnkowiec, jest tak niewymagający i prosty, a do tego pyszny. Nie masz pomysłu na obiad? Leczo zawsze będzie dobrym przepisem. W wersji mięsnej wiadomo z kiełbasą, ja lubię też z jakimś konkretnym mięsem (szukajcie w lupce leczo ze schabem), ale ten wegański jest równie przepyszny i dzięki soczewicy, nie mniej sycący. U mnie na pewno będzie na obiad nie raz w letnim sezonie.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 1 średni cukinia
  • 1 duża czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • puszka krojonych pomidorów
  • 100g czerwonej soczewicy
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • płaska łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • pół łyżeczki suszonego oregano lub kilka gałązek świeżego

 

Przygotowujemy wszystkie warzywa – cukinie myjemy i kroimy w kostkę – ja kroje wzdłuż na ćwiartki i tak w plasterki. Paprykę też myjemy, kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

 

Suchą soczewicę opłukujemy na sicie i odstawiamy do obcieknięcia.

 

Do garnka z grubym dnem wlewamy olej, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone warzywa – smażymy około 8-10 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko się zrumienią. 

 

Dodajemy soczewicę, puszkę pomidorów i wodę – około 2/3 obojętności puszki. Dodajemy przyprawy – paprykę słodką, pikantną, sos sojowy, odrobinę soli oraz pieprz. Mieszamy, zmniejszamy na mały ogień i gotujemy, pod przykryciem, około 10-12 minut, od czasu do czasu mieszając. 

 

Po tym czasie soczewica już powinna być gotowa, miękka i gęsta. Jeśli jednak nie jest, dodajemy jeszcze odrobinę wody, mieszamy i gotujemy dodatkowe 2 minuty.

 

Na sam koniec próbujemy, doprawiamy do smaku, posypujemy świeżymi ziołami i podajemy.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *