16.05.2019 Magda
Za krótką listą składników tej tarty idzie pyszny smak i prostota wykonania. Szparagi to wspaniałe warzywo, którym należy się cieszyć póki trwa sezon, świetnie komponują się z serem, w tym wypadku z delikatnym, kremowym brie i słonym parmezanem. Ta chrupiąca tarta to obowiązkowa pozycja tej wiosny.
Składniki (na 2-3 porcje):
- opakowanie ciasta francuskiego
- opakowanie sera brie
- pęczek szparagów
- 1 duży pomidor malinowy
- 1/3 szklanka tartego parmezanu
- sól i pieprz do smaku
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Płat ciasta francuskiego układamy na blaszce. Jeśli chcemy możemy zagiąć jego brzegi do środka, aby po upieczeniu wyższa krawędź okalała ciasto.
Na spód układamy równomiernie plasterki sera brie. Na ser rozkładamy plasterki pomidora. Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe części – zgięte szparagi łamią się dokładnie w miejscu zdrewniałym. Szparagi przekrawamy wzdłuż na pół i układamy gęsto na tarcie. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na sam wierzch ścieramy równomiernie parmezan.
Tartę wstawiamy do piekarnika na 30 minut lub do momentu gdy brzegi tarty staną się chrupiące i złociste. Tartę możemy podać na ciepło lub na zimno.
Kochamy szparagi! Twoja tarta wygląda smakowicie, czas przetestować przepis 🙂