Tarta czekoladowa z owocami i bitą śmietaną

Drukuj
27.07.2019   Magda

Wierzcie lub nie, ale faktem jest że to czekoladowo-śmietanowo-owocowe cudo jest nie tylko pyszne, ale też proste w wykonaniu. Spód z ciasteczek, środek to aksamitny budyń z całą (a jak!) tabliczką czekolady – intensywny i zniewalający smak, a wierzch to chmurka z bitej śmietany i ulubione owoce. Przepis nie do zepsucia, smak nie do opisania, zachwyt wszystkich murowany. 

Składniki (na tortownice o średnicy około 21cm):

  • 16 czekoladowych ciasteczek zbożowych
  • 75g masła

Na krem:

  • opakowanie budyniu czekoladowego
  • 400ml mleka
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki masła

Dodatkowo:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • świeże owoce do ozdobienia

 

Zaczynamy od zrobienia masy budyniowej – szklankę mleka wlewamy do rondelka, dodajemy do niego cukier i zagotowujemy. W międzyczasie w drugiej szklance mleka rozprowadzamy budyń czekoladowy. Gdy mleko zacznie się gotować, wlewamy zawiesinę i gotujemy na gęsty i gładki budyń. Ściągamy z ognia.

 

Do ciepłego budyniu dodajemy drobno posiekaną czekoladę oraz 2 łyżki masła – odstawiamy na chwilę, aby czekolada i masło się ogrzały i  zaczęły się topić. Po chwili mieszamy wszystko dokładnie do dokładnego połączenia składników. Tak przygotowany krem przykrywamy kawałkiem folii spożywczej – układamy ją tak aby dotykała powierzchni kremu, to zapobiegnie tworzeniu się kożucha. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Przygotowujemy spód do ciasta – 75g masła rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Ciasteczka przekładamy do robota kuchennego i mielimy na bardzo drobne kawałki. Do pokruszonych ciasteczek dodajemy masło i dokładnie mieszamy, aż uzyskamy konsystencje mokrego piasku. Wszystko wysypujemy do tortownicy i najlepiej palcami, przyciskamy tworząc mały brzeg i płaski spód ciasta. Wstawiamy do lodówki na 30 minut do stężenia.

 

Ubijamy dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę na sztywno. Na spód ciasta wykładamy krem czekoladowy i dokładnie rozprowadzamy. Na krem wykładamy śmietanę. Wierzch ciasta układamy obficie owoce – ja użyłam pokrojonych w plasterki truskawek, całych malin i borówek amerykańskich. Całość wkładamy do lodówki do schłodzenia na minimum 2 godziny. Potem podajemy i jemy ze smakiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.