Sałatka z kurczaka, z żurawiną i orzechami włoskimi

Drukuj
10.05.2021   Magda

Mam problem z gotowanym kurczakiem…często zbyt dużo mi go zostaje, zwłaszcza gdy gotuje fest rosół z dużą jego ilością. Ale teraz już wiem, że co się nie zje to można smakowicie przerobić na taką sałatkę lub nawet można by powiedzieć pastę do chleba. Niewiele w niej składników, ale maksimum smaku – do kurczaka wystarczy dodać żurawinę, selera i orzechy włoskie, aby doznać rozkoszy w gębie. Do tego prosty sos – składniki do znalezienia w każdej lodówce. Nic tylko przygotować i próbować. 

Składniki (na 4-5 porcji):

  • 2 szklanki ugotowanego, drobno pokrojonego mięsa z kurczaka – użyłam z podudzia
  • szklanka pokrojonego na drobno selera naciowego
  • 3/4 szklanki obranych orzechów włoskich
  • 1/2 szklanki żurawiny

Na sos:

  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 12%
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • ząbek czosnku
  • płaska łyżeczka suszonej natki pietruszki lub łyżka świeżej, drobno posiekanej
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy sos – do dużej miski przekładamy majonez, śmietanę, wlewamy sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, dodajemy natkę pietruszki – wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i odstawiamy.

 

Ugotowanego kurczak oddzielamy od kości. Kawałki mięsa kroimy w drobną kostkę i wrzucamy od razu do miski z sosem. Do tego dodajemy posiekaną z grubsza żurawinę i podobnie posiekane orzechy. Seler naciowy myjemy, odcinamy końca, po czym kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do reszty składników i dokładnie wszystko mieszamy, aby się połączyło i pokryło sosem. Próbujemy i doprawiamy jeszcze dodatkowo solą i pieprzem. Sałatkę wstawiamy do lodówki na około 2 godziny, gdyż najlepiej smakuje schłodzona i gdy smaki się przegryzą.

 

Możemy podawać jako sałatkę lub na mini kromeczkach.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.