22.09.2015 Magda
Idealne muffinki na śniadanie, do porannej kawy jak znalazł. Do zrobienia w chwilę, każdemu poprawią rano humor. Jogurt z brzoskwiniami to świetny zestaw – delikatnie kwaskowy z nutą owocowej słodyczy. Czego chcieć więcej o poranku?
Składniki (na 12 muffinek):
- 1 duża twarda brzoskwinia
- 1,5 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- szczypta soli
- 2 jajka
- szklanka płynnego jogurtu
- 1/3 szklanki oleju
Nastawiamy piekarnik na 180°, blachę do muffinek wykładamy papilotkami. Brzoskwinie kroimy w małą kostkę. Do miski przesiewamy sypkie składniki – mąkę, proszek, sodę i sól, do tego dodajemy cukier. W drugiej misce rozkłócamy jajka z jogurtem i olejem.
Łączymy mokre składniki z suchymi i mieszamy z grubsza. Następnie dodajemy do ciasta pokrojoną brzoskwinie i mieszamy aby pokryła się ciastem. Do papilotek nakładamy po porcji ciasta – do około 2/3 wysokości. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 25 minut.
Są idealne!!! Wilgotne i puszyste 🙂
U mnie kawy 😉
Kubka gorącej herbaty 😉