Składniki (na 2 duże porcje):
- 500g zielonej fasolki szparagowej
- 1 cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 3 duże dojrzałe pomidory
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- 1/2 szklanki oliwy
- łyżka suszonego oregano
- szczypta soli
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
- feta do podania – opcjonalnie
- około 3 łyżki soku z cytryny
Zaczynamy od przygotowania fasolki – umycia, przebrania, obcięcia końcówek. Obieramy i drobno kroimy cebulę. Czosnek obieramy i ścieramy. Pomidory myjemy i kroimy w drobną kostkę lub jak to się robi w Grecji – ścieramy je na tarce o grubych oczkach – metoda dowolna.
Do dużego garnka z pokrywką wlewamy połowę przygotowanej oliwy, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę – smażymy, około 4-5 minut aż stanie się szklista. Wtedy dodajemy oregano, czosnek, koncentrat i smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając. Po tym czasie dodajemy resztę oliwy, wrzucamy fasolkę, pomidory i około 1,5 szklanki wody. Do tego dodajemy szczyptę cukru, soli, odrobinę pieprzu. Całość mieszamy, zagotowujemy, przykrywamy i gotujemy pod przykryciem około godziny – najlepiej jest sprawdzać miękkość fasolki, bo to od niej zależy długość gotowania.
Gdy fasolka jest już miękka dodajemy sok z cytryny, doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem. Gorącą fasolkę podajemy, polecam posypać ją kawałkami fety, podać ze świeżym pieczywem oraz cząstkami cytryny.