Sałatka makaronowa a’la Caprese

Drukuj
04.08.2023  Magda

Jeśli znacie klasyczną sałatkę Caprese, moja propozycja też Wam się spodoba – znajdziecie w niej te same smaki które lubicie w oryginale, ale z lekkim twistem. Oprócz pomidorków oraz mozarelli w uroczej wersji małych kuleczek, dodałam dressing ze świeżego pesto – możecie użyć sklepowego, ale nie tego w słoiczku, polecam bardziej to pesto które znajdziemy na lodówkach lub zrobić samemu z tego przepisu. Sałatka jest pyszna sama, idealna na lunch, do pudełka do pracy, ale też świetnie sprawdzi się na grilla.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • szklanka drobnego makaronu – użyłam mini penne
  • około 300g pomidorków koktajlowych – użyłam malinowych
  • opakowanie mini kulek mozarelli
  • 2 łyżki świeżego pesto
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka listków świeżej bazylii do podania – opcjonalnie

 

Gotujemy makaron zgodnie z opisem na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie, al dente. Ugotowany, odcedzamy i przelewamy zimną wodą kilka razy, aby był zimny. Odstawiamy do odcedzenia.

 

Niezależnie czy używamy sklepowego pesto czy domowego, dodajemy do niego dodatkowo sok z cytryny oraz oliwę aby uzyskać bardziej świeży smak i płynną konsystencję. Mieszamy do połączenia. 

 

Do dużej miski przekładamy makaron, dodajemy do niego pesto, kulki odsączonej mozarelli. Pomidorki koktajlowe myjemy i w zależności od wielkości, kroimy albo na pół albo w ćwiarki. Dodajemy do makaronu. Delikatnie mieszamy do połączenia, próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Sałatka jest gotowa do podania, chociaż najlepiej smakuje po schłodzeniu, mniej więcej 2 godziny. Wtedy smaki najlepiej się przegryzą, a wszystkie składniki będą idelanie schłodzone. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *