Składniki (na około 12 placków):
- 2 jajka
- szklanka mleka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1,5 szklanki mąki
- szczypta soli
- łyżka rozpuszczonego masła
- płaska łyżeczka cukru
Na cynamonowy wierzch:
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2/3 łyżeczki cynamonu
Na polewę:
- 3 łyżki jogurtu
- 3 łyżki mleka
- płaska łyżeczka cukru pudru
- pół łyżeczki esencji waniliowej
Zaczynamy od zrobienia cynamonowo-cukrowego masła, a są na to dwa sposoby – przekładamy masło oraz cukier do rondelka i podgrzewamy do rozpuszczenia się masła – około 2-3 minuty. Ściągamy z ognia, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy. Drugi sposób – do naczynia żaroodpornego wkładamy masło oraz cukier, wrzucamy do mikrofalówki na około 30-40 sekund, gdy się masło rozpuści, dodajemy cynamon, mieszamy i odstawiamy.
Przygotowujemy 2 miski. Oddzielamy białko od żółtka. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Do żółtek dodajemy mleko, jogurt, rozpuszczone masło oraz cukier puder – miksujemy chwilkę, tylko do połączenia. Dosypujemy mąkę i całość dokładnie miksujemy na gładkie ciasto. Do ciasta dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, do połączenia.
Rozgrzewamy dobrze patelnie teflonową – ważne aby była teflonowa, bo smażymy bez tłuszczu, a też chcemy aby cukrowo-cynamonowa skorupka nie przywarła nam do patelni na dobre. Smażymy pancakesy – około 2 łyżki ciasta wylewamy na patelnie a na wierzch robimy kilka kleksów z cynamonowo-cukrowego masła – najlepiej trzymać się środka. Obracamy na drugą stronę packą silikonową w chwili, gdy od wierzchu zaczną się pojawiać pęcherzyki powietrza. Od strony cynamonowej smażymy dosłownie przez minutę lub półtorej. Przed drugą porcją polecam odrobinę zmniejszyć ogień pod patelnią, bo już jest tak gorąca, że placki będą się smażyć szybciej, a chcemy aby ładnie wypiekły się w środku, ale nie spaliły z zewnątrz.
Upieczone, gorące pancakesy podajemy z jogurtową polewą, które robimy mieszając ze sobą wszystkie składniki, do połączenia.