Piernikowe pancakesy

Drukuj
21.12.2024  Magda

W Święta nie liczy się kalorii, to nie czas aby się stresować, że za dużo się zjadło i sobie wypominać. To czas aby się trochę porozpieszczać, spędzić miło czas i jeść tylko smaczne rzeczy, które sprawiają wiele przyjemności. I to jest moje dewiza na te i na każde Święta i ja zaczynam dobrze jeść już do rana. Nie ma nic milszego na świąteczny poranek niż stosik gorących i pachnących pierniczkowych pancakesów, z polewą którą ja pamiętam z dzieciństwa – mama zawsze taką robiła na piernik, i z posypką z chrupiących ciasteczek. Idealne śniadanie, ale też może być to pomysł na podwieczorek, deser i nie trzeba się ograniczać tylko do świąt aby go jeść, zapach pierników może zostać z nami całą zimę. 

Składniki (na 3 porcje):

  • 2 jajka
  • szklanka mleka i około 2 łyżek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kakao
  • 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli

Na polewę:

  • 50g masła
  • łyżka kakao
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru lub do smaku

Dodatkowo:

  • kilka pokruszonych korzennych ciasteczek
  • 100ml śmietanki 30%

 

Zaczynamy od zrobienia ciasta – oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Odstawiamy. Do żółtek dodajemy szklankę mleka, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło oraz esencję waniliową i dokładnie miksujemy do połączenia. Jeśli chcecie zrobić na placuszkach piernikowy zawijas, na tym etapie polecam odpać około 1/2 takiej butelki masy na pancakesy i dodać do niej 2 łyżki mleka, cynamon, przyprawę piernikową oraz kakao, zakręcić i dobrze wstrząsnąć do połączenia. Jeśli nie chcemy zawijasów, do naszej bazowej masy dodajemy 2 łyżki mleka, cynamon, przyprawę piernikową oraz kakao i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy, już łyżką, do połączenia. Jeśli mamy masę na zawijas w butelce, do niej nie dodajemy białek. Odstawiamy na chwilę.

 

Robimy polewę – do garnuszka dodajemy wszystkie składniki polewamy, stawiamy na średni ogień, i cały czas mieszając, łączymy wszystkie składniki na błyszczącą gładką polewę. Od chwili zagotowania, gotujemy chwilę do zgęstnienia – maksymalnie 2-3 minuty, uważając aby nie wykipiała i nie przywarła do garnuszka. Odstawiamy.

 

Rozgrzewamy dobrze patelnie teflonową i wylewamy porcję ciasta na małe placuszki – u mnie taka mała chochelka na jeden placuszek. Na wierzch każdego robimy zawijas z masy pierniczkowej. Pancakesy obracamy na drugą stronę gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, możemy także sprawdzić szpatułką czy są od spodu już rumiane. Odwracamy i smażymy na złocisto z drugiej strony. Robimy tak do skończenia masy.

 

W międzyczasie ubijamy odrobinę kremówki do dekoracji. Gotowe i gorące pancakesy układamy w stosik, obficie polewamy polewą, dodajemy ubitą śmietanę i całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Od razu podajemy. Sos możemy podać dodatkowo do osobnego naczynia, żeby każdy mógł sobie dolać w miarę upodobań. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *