Składniki (na 3 porcje):
- 2 jajka
- szklanka mleka i około 2 łyżek
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki kakao
- 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżeczki cukru pudru
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki rozpuszczonego masła
- szczypta soli
Na polewę:
- 50g masła
- łyżka kakao
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru lub do smaku
Dodatkowo:
- kilka pokruszonych korzennych ciasteczek
- 100ml śmietanki 30%
Zaczynamy od zrobienia ciasta – oddzielamy białka od żółtek, do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Odstawiamy. Do żółtek dodajemy szklankę mleka, mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, masło oraz esencję waniliową i dokładnie miksujemy do połączenia. Jeśli chcecie zrobić na placuszkach piernikowy zawijas, na tym etapie polecam odpać około 1/2 takiej butelki masy na pancakesy i dodać do niej 2 łyżki mleka, cynamon, przyprawę piernikową oraz kakao, zakręcić i dobrze wstrząsnąć do połączenia. Jeśli nie chcemy zawijasów, do naszej bazowej masy dodajemy 2 łyżki mleka, cynamon, przyprawę piernikową oraz kakao i jeszcze raz dokładnie miksujemy. Do masy dodajemy ubite wcześniej białka i delikatnie ale dokładnie mieszamy, już łyżką, do połączenia. Jeśli mamy masę na zawijas w butelce, do niej nie dodajemy białek. Odstawiamy na chwilę.
Robimy polewę – do garnuszka dodajemy wszystkie składniki polewamy, stawiamy na średni ogień, i cały czas mieszając, łączymy wszystkie składniki na błyszczącą gładką polewę. Od chwili zagotowania, gotujemy chwilę do zgęstnienia – maksymalnie 2-3 minuty, uważając aby nie wykipiała i nie przywarła do garnuszka. Odstawiamy.
Rozgrzewamy dobrze patelnie teflonową i wylewamy porcję ciasta na małe placuszki – u mnie taka mała chochelka na jeden placuszek. Na wierzch każdego robimy zawijas z masy pierniczkowej. Pancakesy obracamy na drugą stronę gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki powietrza, możemy także sprawdzić szpatułką czy są od spodu już rumiane. Odwracamy i smażymy na złocisto z drugiej strony. Robimy tak do skończenia masy.
W międzyczasie ubijamy odrobinę kremówki do dekoracji. Gotowe i gorące pancakesy układamy w stosik, obficie polewamy polewą, dodajemy ubitą śmietanę i całość posypujemy pokruszonymi ciasteczkami. Od razu podajemy. Sos możemy podać dodatkowo do osobnego naczynia, żeby każdy mógł sobie dolać w miarę upodobań.