Piernikowa gorąca czekolada

Drukuj
19.12.2018   Magda

Gdy cały wigilijny harmider związany z kolacją minie, gdy goście rozejdą się do domów, a dzieci ładnie zasną, wtedy jest idealny czas, aby usiąść razem na kanapie, z filiżanką przepysznej gorącej czekolady. Dla tej wyjątkowej chwili tylko we dwoje taka piernikowa, niezbyt słodka, gęsta czekolada będzie idealna i wierzcie mi, mimo obfitej kolacji, znajdzie się jeszcze miejsce na taką małą filiżaneczkę.

Składniki (na 2 małe filiżanki lub 1 kubek):

  • 250ml mleka 3,2%
  • 80g gorzkiej czekolady dobrej jakości
  • 1/3 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • kawałek laski wanilii
  • szczypta cynamonu
  • pół łyżeczki brązowego cukru

 

Cynamon i cukier brązowy mieszamy ze sobą, przed podaniem posypujemy tą mieszanką czekoladę.

 

Mleko dzielimy na porcje – 100ml odlewamy do spienienia – najlepiej jest to robić mini spieniaczem, w małym, ale wysokim rondelku, w trakcie podgrzewania mleka. Spienione mleko rozlewamy do filiżanek, przekładamy też pianę.

 

Pozostałe 150ml wlewamy do rondelka, dodajemy do niego przyprawę piernikową, ziarenka wydrążone z laski wanilii oraz oczyszczoną laskę. Wstawiamy na średni ogień i doprowadzamy do wrzenia. W tym czasie, siekamy z grubsza czekoladę.

 

Gorące mleko z przyprawami ściągamy z ognia, wrzucamy czekoladę i dokładnie mieszamy trzepaczką do rozpuszczenia. Wyciągamy laskę wanilii.

 

Gotową, gorącą czekoladę wlewamy do filiżanek z mlekiem cienkim strumykiem, tak aby piana nie opadła. Na sam koniec posypujemy cukrem cynamonowym i od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.