Pieczone bataty z farszem meksykańskim

Drukuj
04.01.2018   Magda
Pieczone ziemniaki nadziewane przeróżnymi farszami to ostatni fast foodowy hit. Oprócz pieczenia ziemniaków jest to naprawdę ekspresowa potrawa a i z farszem można zaszaleć i za każdym razem uzyskać całkowicie nowe smakowe doświadczenie.

W dzisiejszym wydaniu postawiłam całkowicie na meksykańskie smaki. Zamiast ziemniaków, słodkie bataty, które po upieczeniu nabierają puszystej konsystencji i karmelowego smaku. Do tego idealnie pasujący mięsny farsz z czerwoną fasola i przyprawami jak do con carne. Wszystko to zwieńczone kremowymi dodatkami i ciągnącym serem. Połączenie zniewalająco pyszne. 

Składniki (na 2 porcje):

  • 2 duże bataty
  • 250g mielonego mięsa – u mnie indyczego
  • puszka czerwonej fasoli
  • 1 mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • pół łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • pół łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • łyżka oleju

Do podania:

  • kilka plasterków awokado
  • żółty ser
  • odrobina kwaśnej śmietany

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Bataty myjemy i nakłuwamy kilka razy widelcem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem. Na wierzchu robimy nacięcie wzdłuż. Wstawiamy bataty do piekarnika i pieczemy około godziny.

 

Mniej więcej w połowie pieczenia batatów, możemy zacząć przygotowywać farsz – cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju i rozgrzewamy. Wrzucamy cebulę i smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy czosnek oraz przyprawy – kmin, pieprz cayenne i słodką paprykę, mieszamy i smażymy minutę. Do tego dodajemy koncentrat, rozprowadzamy i smażymy kolejną minutę. Do tego dodajemy mielone mięso, smażymy rozdrabniając na małe kawałeczki. Smażymy aż ładnie się zarumieni i pokryje przyprawami. Na sam koniec dodajemy fasolę, mieszamy i przykrywamy, aby zbytnio nie ostygło.

 

Wyciągamy bataty na chwilę z piekarnika. Rękami w rękawicach lub szczypcami delikatnie ściskamy batata, aby rozchylił się w miejscu nacięcia. Bierzemy widelec i uważając aby nie przerwać skórki, rozgniatamy miąższ. 

 

Do rozcięcia obficie nakładamy mięsny farsz i wkładamy bataty jeszcze na 15 minut do piekarnika, aby wierzch i skórka jeszcze trochę się podpiekły. 

 

Gotowe bataty od razu podajemy. Jeszcze gorące posypujemy tarty żółtym serem, na wierzch układamy plasterki awokado i wieńczymy kleksem śmietany.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *