Składniki (na 4 porcje):
- 1 średnia marchewka
- 1 banan
- 1 szklanka płatków owsianych
- pół szklanki mąki owsianej – zmieliłam 2/3 szklanki płatków owsianych
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1,5 szklanki mleka – można użyć roślinnego
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- opcjonalnie 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu klonowego/erytrytolu
- odrobina oleju
Na wierzch:
- 4 łyżki gęstego jogurtu – użyłam wegańskiego
- cukier/miód/syrop klonowy/erytrytol – do smaku
- kilka posiekanych pistacji
Są dwie metody przygotowania tej owsianki – metoda pierwsza polega na przygotowaniu ciasta dzień wcześniej i tą tutaj opiszę. Metoda druga polega na zmieszaniu wszystkich składników na chwile przed pieczeniem. Obie smakują tak samo, ale jest różnica konsystencji – pierwszej ciasto wychodzi bardziej zwarte, w drugiej sypkie.
Do miski dodajemy obranego banana i za pomocą widelca rozdrabniamy go na miazgę. Do banana dodajemy obraną i startą na małych oczkach tarki marchewkę. Dosypujemy płatki owsiane, mąkę owsianą, cynamon oraz sól. Jeśli chcemy ją dosłodzić, to dodajemy ulubione słodzidło. Całość zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. W tej metodzie nie dodajemy od razu proszku do pieczenia.
Na drugi dzień nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju – moczymy kawałek ręcznika papierowego w oleju i smarujemy formę. Do „ciasta” dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do formy i wyrównujemy.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut aż wierzch się zarumieni a całość lekko podrośnie. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut do lekkiego ostygnięcia.
W tym czasie łączymy jogurt z ulubionym słodzidłem. Ja swój dodatkowo podbiłam mikserem dzięki temu polewa była bardziej puszysta, ale jest to zabieg który można pominąć.
Za pomocą noża i silikonowej packi ,,obkrawamy” owsiankę od formy, dzielimy na cztery lub mniej części, podważamy i serujemy na talerzu jak ciasto. Obficie polewamy polewą, posypujemy pistacjami i podajemy.