Pieczona owsianka marchewkowa

Drukuj
18.01.2025   Magda

Zima to zdecydowanie sezon na owsianki na ciepło. Jakoś tak lepiej się zaczyna dzień gdy na śniadanie się wsunie coś słodkiego i rozgrzewającego. A co powiecie na ,,ciasto” na śniadanie, takie zdrowe i pyszne, można sobie nie żałować? Moja pieczona owsianka marchewkowa przypomina ulubione ciasto marchewkowe, polane dużą ilością polewy. Są dwie metody jej przygotowania, sami stwierdzicie która Wam lepiej pasuje, dla mnie jest lekka różnica w konsystencji, ale obie są równie pyszne. Czytajcie w przepisie. 

Składniki (na 4 porcje):

  • 1 średnia marchewka
  • 1 banan
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • pół szklanki mąki owsianej – zmieliłam 2/3 szklanki płatków owsianych
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5 szklanki mleka – można użyć roślinnego
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opcjonalnie 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu klonowego/erytrytolu
  • odrobina oleju

Na wierzch:

  • 4 łyżki gęstego jogurtu – użyłam wegańskiego
  • cukier/miód/syrop klonowy/erytrytol – do smaku
  • kilka posiekanych pistacji

 

Są dwie metody przygotowania tej owsianki – metoda pierwsza polega na  przygotowaniu ciasta dzień wcześniej i tą tutaj opiszę. Metoda druga polega na zmieszaniu wszystkich składników na chwile przed pieczeniem. Obie smakują tak samo, ale jest różnica konsystencji – pierwszej ciasto wychodzi bardziej zwarte, w drugiej sypkie. 

 

Do miski dodajemy obranego banana i za pomocą widelca rozdrabniamy go na miazgę. Do banana dodajemy obraną i startą na małych oczkach tarki marchewkę. Dosypujemy płatki owsiane, mąkę owsianą, cynamon oraz sól. Jeśli chcemy ją dosłodzić, to dodajemy ulubione słodzidło. Całość zalewamy mlekiem, dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. W tej metodzie nie dodajemy od razu proszku do pieczenia.

 

Na drugi dzień nastawiamy piekarnik na 180°. Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oleju – moczymy kawałek ręcznika papierowego w oleju i smarujemy formę. Do „ciasta” dodajemy proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy. Całość przelewamy do formy i wyrównujemy.

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 35-40 minut aż wierzch się zarumieni a całość lekko podrośnie. Wyciągamy z piekarnika i odstawiamy na 5-10 minut do lekkiego ostygnięcia.

 

W tym czasie łączymy jogurt z ulubionym słodzidłem. Ja swój dodatkowo podbiłam mikserem dzięki temu polewa była bardziej puszysta, ale jest to zabieg który można pominąć. 

 

Za pomocą noża i silikonowej packi ,,obkrawamy” owsiankę od formy, dzielimy na cztery lub mniej części, podważamy i serujemy na talerzu jak ciasto. Obficie polewamy polewą, posypujemy pistacjami i podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *