Pieczona owsianka borówkowa

Drukuj
15.05.2024  Magda

Pyszne borówkowe śniadanie? Koniecznie wypróbujcie pieczoną owsiankę z tymi cudownymi owocami – pachnąca od cynamonu, z soczystym borówkowym wierzchem i kremową polewą – u mnie koniecznie z dodatkiem cytryny – ja nie wiem, ale nic mi tak nie pasuje jak borówki z nutą cytryny. Idealna na ciepłe śniadanie albo na deser, bo jak lekko przestygnie kroi się jak ciasto. Pamiętajcie jednak, że aby się nią delektować, najlepiej jest przygotować bazę dzień wcześniej lub minimum 3 godziny przed pieczeniem!

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 1,5 szklanki górskich płatków owsianych
  • 2,5 szklanki mleka roślinnego lub zwykłego – u mnie migdałowe
  • około 2/3 szklanki borówek
  • 4 łyżki syropu klonowego lub do smaku
  • 2 łyżki oleju – najlepiej rzepakowy
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • łyżeczka płaska cynamonu
  • łyżeczka esencji waniliowej

Na polewę:

  • 3 łyżki jogurtu – może być grecki lub kokosowy
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • łyżka soku z cytryny
  • skórka z 1/3 cytryny
  • kilka łyżek mleka roślinnego lub zwykłego – dla konsystencji

 

Do naczynia żaroodpornego wrzucamy płatki owsiane, dodajemy proszek do pieczenia, cynamon, sól. Dolewamy mleko, syrop klonowy, olej oraz esencje – wszystko dokładnie mieszamy. Na wierzch rozrzucamy równomiernie umyte borówki. Tak przygotowaną bazę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na noc lub na minimum 3 godziny.

 

Gdy baza odczekała swoje, wstawiamy piekarnik na 180°. Gdy się nagrzeje, wstawiamy odkrytą owsiankę i pieczemy około 50 minut, aż się zarumieni.

 

W tym czasie mieszamy wszystkie składniki na polewę – polecam dobrać pod siebie konsystencję – można w ogóle nie dodawać mleka lub dodać tyle aby mieć bardziej lejącą polewę.  U mnie konsystencja taka pół na pół. Wstawiamy do lodówki do momentu użycia.

 

Wyciągamy owsiankę z piekarnika i jeśli macie cierpliwość, dajecie jej 5 minut odpocząć – będzie się lepiej kroić i wyciągać z formy. Kroimy na kawałki, serwujemy polanę polewą. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *