Składniki (na około 8 dużych naleśników):
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody
- 2 szklanki mąki
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 250g chudego twarogu
- 2 łyżki cukru
- 2 czubate łyżki śmietany 18%
- 250g świeżych malin
- cukier puder do oprószenia
Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta pieczemy rumiane naleśniki , najlepiej na teflonowej patelni, aby nie używać tłuszczu do smażenia.
Twaróg wraz z cukrem i śmietaną mielimy w robocie kuchennym na gładkie nadzienie.
Z malin odkładamy kilka najpiękniejszych sztuk, a resztę rozgniatamy z grubsza widelcem, aby puściły lekko sok.
Na połowę naleśnika rozsmarowujemy porcję twarogu – około dużej łyżki. Na twaróg wykładamy porcję malin – składamy na 4 lub rolujemy.
Serwujemy gotowe naleśniki przyozdobione odłożonymi malinami i posypane z wierzchu odrobiną cukru pudru.
Ruszam z grupą wsparcia blogerów. Jeśli masz ochotę dołączyć – zapraszam ? https://www.facebook.com/groups/2578124759169911/
Cudownie wyglądają 🙂