Naleśniki z twarogiem i malinami

Drukuj
04.08.2018   Magda

Naleśniki to mój ulubiony obiad na słodko, nie ważne czym się je przesmaruje, zawsze smakują pysznie. Zawsze smaże więcej, bo na szybko można je zrolować, wziąć w rękę i natychmiastowo zaspokoić potrzebę na słodkie. W okresie letnim koniecznie trzeba je jeść z sezonowymi, słodkimi owocami. Bazą do owocowych smaków jest mielony ze śmietaną słodki twaróg – kremowy i aksamitny. Do tego jak nic pasują soczyste, słodko-kwaskowe i piękne jak klejnoty maliny – tak smaczne jak piękne.

Składniki (na około 8 dużych naleśników):

  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 szklanki mąki
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżki oleju
  • szczypta soli

Na nadzienie:

  • 250g chudego twarogu
  • 2 łyżki cukru
  • 2 czubate łyżki śmietany 18%
  • 250g świeżych malin
  • cukier puder do oprószenia

 

Do miski wlewamy mleko, wodę, wbijamy jajko, dodajemy olej, sól i przesiewamy mąkę – wszystko dokładnie mieszamy rózgą do uzyskania jednolitego ciasta. Z ciasta pieczemy rumiane naleśniki , najlepiej na teflonowej patelni, aby nie używać tłuszczu do smażenia.

 

Twaróg wraz z cukrem i śmietaną mielimy w robocie kuchennym na gładkie nadzienie. 

 

Z malin odkładamy kilka najpiękniejszych sztuk, a resztę rozgniatamy z grubsza widelcem, aby puściły lekko sok.

 

Na połowę naleśnika rozsmarowujemy porcję twarogu – około dużej łyżki. Na twaróg wykładamy porcję malin – składamy na 4 lub rolujemy. 

 

Serwujemy gotowe naleśniki przyozdobione odłożonymi malinami i posypane z wierzchu odrobiną cukru pudru.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *