Muffinki z wiśniami i białą czekoladą

Drukuj
04.08.2019   Magda

Kwaśne soczyste wiśnie i słodka biała czekolada to połączenie warte wypróbowania. Składniki idealnie się równoważą  – każdy kęs to uderzenie kwaskowych wiśni ze środka muffinek i chrupiącej, podpieczonej czekolady z wierzchu. 

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni
  • tabliczka białej czekolady, pokrojona na drobno
  • 1,5 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 duże jajko
  • 2 kopiaste łyżki gęstego jogurtu
  • 1/4 szklanki mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Blachę do muffinek wykładamy papierowymi papilotkami.

 

Do miski przesiewamy suche składniki – mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę. Do osobnej miski wbijamy jajko i dodajemy cukier, mikserem miksujemy na puszysty krem. Do kremu dodajemy jogurt oraz mleko i miksujemy do połączenia. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy tylko do uzyskania jednolitego ciasta.

 

Do gotowego ciasta dodajemy wiśnie, ale nie wszystkie na raz, aby nie puściły soku do ciasta – ja robiłam tak, że wydzieliłam sobie 3 wiśnie do środka każdej muffinki, wrzucałam więc 3 sztuki do ciasta, i wyławiałam je z ciastem łyżką. Napełniałam tak papilotki do 3/4 wysokości. Na wierzch każdej muffinki dodajemy jeszcze po dwie wiśnie i posypujemy z wierzchu pokrojoną czekoladą.

 

Wstawiamy muffinki do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wykładamy do przestygnięcia. Jemy ostudzone.

 



1 thought on “Muffinki z wiśniami i białą czekoladą”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.