Makaron z bobem, cukinią i pesto bazyliowym

Drukuj
25.08.2015   Magda

Świeże smaki, letnie dodatki i dużo kolorów na talerzu to dobrze komponuje się na lekki obiad. Takie danie też świetnie się sprawdzi na letni piknik, przyjęcie w ogrodzie czy jako do pracy, ponieważ dobrze smakuje na ciepło jak i na zimno. A jeśli nie dodamy wody spod makaronu, będzie super jako letnia sałatka – w tej wersji proponuje dodać duży pęczek mięty, będzie pysznie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 0,5 kg ugotowanego i obranego bobu, może być mrożony
  • 1/2 małej zielonej cukinii
  • 1/2 małej żółtej cukinii
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 200g makaronu kokardki
  • kilka listków świeżej mięty do ozdoby

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu.

 

Obie cukinie myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cukinie. Smażymy aż cukinia trochę się przypiecze. Następnie dodajemy do niej bób i czosnek i smażymy jeszcze 5 minut. 

 

Na patelnie dodajemy odcedzony makaron, do tego dodajemy pesto bazyliowe i część wody spod makaronu – sprawi, że danie będzie bardziej kremowe i utworzy lekki sos z pesto. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. Jeśli danie jest dalej z byt suche, dodajemy pozostałą wodę. Od razu podajemy, ozdobione kilkoma listkami świeżej mięty.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.