Składniki (na 4 porcje):
- 1kg ugotowanego i obranego bobu
- 1 dużą cukinia
- 2 cebulki dymki ze szczypiorem
- 8 dużych listków mięty
- 1l bulionu warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- sól i pieprz do smaku
Cebulkę dymkę siekamy w półplasterki, szczypior odkładamy. Cukinie myjemy i kroimy w kostkę. Do garnka z grubym dnem wlewamy oliwy i podgrzewamy, następnie wrzucamy na nią cebulkę i smażymy około minute. Do cebuli dodajemy cukinie i smażymy jeszcze 4-5 minut. Po tym czasie, wlewamy bulion warzywny i zagotowujemy. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem aż cukinia zmięknie.
Gdy cukinia jest już miękka, wrzucamy do zupy wcześniej ugotowany i obrany bób. Gotujemy jeszcze 5 minut. Następnie ściągamy zupę z ognia. Dodajemy do niej listki mięty i połowę posiekanego szczypiorku – resztę zostawiamy do dekoracji. Zupę blendujemy na gładko. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, posypaną świeżym szczypiorem.
super krem!