24.07.2017 Magda
Takie mini roladki zrobione z tortilli to świetny pomysł na szybką przekąskę do ręki. Możesz je podać na imprezie, zapakować na letni piknik lub zjeść na lunch. W tym przepisie główną rolę gra pasta z bobu – kremowa, przepełniona smakiem bobu, po prostu idealna. Spróbujcie nie zjeść jej zanim znajdzie się w roladkach 😉
Składniki (na 3 placki):
- 3 placki tortilli
- pół czerwonej papryki
- 1 średnia marchewka
- duża garść liści szpinaku
Pasta z bobu:
- 1,5 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- 1 mały ząbek czosnku
- 2 cebulki dymki, ze szczypiorkiem
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 6 listków mięty
- łyżka siekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowujemy warzywa do wrapa – marchewkę obieramy i kroimy w cienkie słupki. Paprykę kroimy w cienkie paski. Szpinak myjemy i delikatnie osuszamy. Usuwamy łodyżki.
Do robota kuchennego wrzucamy wszystkie składniki do pasty z bobu i wszystko mielimy na gładką masę, zbieramy od czasu do czasu kawałki z brzegów robota. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Dzielimy pastę z bobu pomiędzy 3 plackami tortilli i rozsmarowujemy solidną warstwę. Na boku najbliżej nas układamy liście szpinaku, słupki marchewki i paski papryki. Ciasno zawijamy od siebie. Każdą z tortilli dzielimy na porcje – wychodzi około 6 krążków. Podajemy na dużym talerzu.