Kremowe orzotto z suszonymi pomidorami i szpinakiem

Drukuj
04.07.2022  Magda

Jestem fanką risotto, ale przyznaje, że nie zawsze mam aż tyle czasu aby go przygotować. Jeśli chodzi o orzotto, sprawa ma się zupełnie inaczej – kremowy, pyszny makaron przygotowujemy bardzo prosto, bez częstego mieszania i dolewania bulionu w kilku partiach. Efekt jest bardzo podobny, równie smaczny i sycący. W tej wersji postawiłam na suszone pomidory, świeży szpinak i mnóstwo paremezanu – takie połączenie nie może się nie udać.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • szklanka surowego makaronu orzo
  • 8 pomidorów suszonych, z oleju
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 1 duża biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100ml białego wina
  • 150ml śmietanki kremówki 30%
  • duża łyżka musztardy – może być Dijon lub stołowa, kremowa
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki oleju spod pomidorów
  • 500ml bulionu warzywnego lub drobiowego – może być z kostki
  • 1.5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1/2 szklank tartego parmezanu i trochę do podania
  • sól i pieprz do smaku

 

Cebulę obieramy i siekamy na drobno. Czosnek obieramy i ścieramy na drobno na tarce. Pomidory kroimy w paseczki. 

 

Na dużej patelni z przykrywką rozpuszczamy masło i podgrzewamy 2 łyżki oleju z pomidorów. Na to wrzucamy cebulę – szklimy, często mieszając, około 3-4 minuty. 

 

Do tego dodajemy czosnek, zioła prowansalskie i szczyptę soli – smażymy jeszcze przez 2 minuty, cały czas mieszając. Dolewamy wino, mieszamy i czekamy aż odrobinę odparuje – 2 minutki. Jeśli jeszcze trochę wina zostanie na dnie, nie ma problemu, jeśli odparuje od razu, to też nie problem, jego smak i tak pozostanie na patelni. W reszcie płynów na patelni rozprowadzamy musztartę, dodajemy suszone pomidory i wrzucamy orzo – wszystko mieszamy, aby makaron pokrył się smakami z patelni. Dolewamy bulion, dokładnie mieszamy, czekamy aż zabulgota, po czym zmiejszamy ogień na mały, przykrywamy i dusimy całość przez około 10 minut.

 

Po tym czasie odkrywamy, mieszamy dokładnie wszystko. Makaron po tym czasie powinien być delikatnie al dente. Wlewamy na patelnie kremówkę, dorzucamy liście szpinaku – mieszamy i przykrywamy jeszcze na 2-3 minuty. 

 

Po tym czasie ściągamy wszystko z ognia. Dosypujemy parmeza, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy i od razu podajemy. Orzotto najlepiej podawać od razu, kiedy jest kremowe i lekko płynne. Z czasem gdy będzie stygło, danie będzie gęstniało, bo makaron wszystko wchłonie. Jeśli zostanie nam odrobina później do odgrzania, polecam dolać do dania odrobinę bulionu/wody lub kremówki. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.