Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie gotowych kopytek – 400g
- 1 średni bakłażan
- 5 suszonych pomidorów z oliwy i 4 łyżki oliwy spod pomidorów
- 2 garści pomidorków koktajlowych
- pół szklanki mrożonego groszku
- 1 średni ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- parmezan do posypania
- sól i pieprz do smaku
Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone kroimy w dużą kostkę, a umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Na patelnię wlewamy oliwę spod pomidorów, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojonego bakłażana. Smażymy go często mieszając, aż dobrze się przypiecze – około 8-10 minut. Do bakłażana wrzucamy pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy wszystko z patelni.
Na tą samą patelnię wrzucamy kopytka i smażymy je aż staną się rumiane – około 5 minut, mieszając. Do kopytek dodajemy ściągnięte uprzednio warzywa, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, groszek mrożony, listki tymianku i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem smażymy, mieszając, około 5 minut, aż groszek będzie gotowy.
Gotowe kopytka z warzywami od razu podajemy, gorące. Przed jedzeniem obficie posypujemy startym parmezanem.