Kopytka z bakłażanem i pomidorkami

Drukuj
07.06.2019   Magda

Przy jednym z obiadów, na który przygotowałam moje kopytka z pomidorkami i cukinią, stwierdziliśmy z mężem że to chyba najlepsze danie jakie wymyśliłam – pyszne, szybkie i bardzo proste. I faktem jest, że jak nie ma co przygotować to właśnie ten przepis zawsze mnie ratuje. Idąc za ciosem wymyśliłam kolejną kombinację smakową, która także została wychwalona i pochłonięta przez rodzinę ze smakiem. Do gotowych kopytek dodałam dobrze przesmażonego bakłażana, który przy dłuższej obróbce termicznej staje się aromatyczny i dymny. Do tego czosnek, słodki groszek i dwa rodzaje pomidorów – kolejna mistrzowska kompozycja.

Składniki (na 2 porcje):

  • opakowanie gotowych kopytek – 400g
  • 1 średni bakłażan
  • 5 suszonych pomidorów z oliwy i 4 łyżki oliwy spod pomidorów
  • 2 garści pomidorków koktajlowych
  • pół szklanki mrożonego groszku
  • 1 średni ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • parmezan do posypania
  • sól i pieprz do smaku

 

Bakłażana myjemy i kroimy w centymetrową kostkę. Czosnek obieramy i ścieramy na tarce. Pomidory suszone kroimy w dużą kostkę, a umyte pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.

 

Na patelnię wlewamy oliwę spod pomidorów, rozgrzewamy i wrzucamy pokrojonego bakłażana. Smażymy go często mieszając, aż dobrze się przypiecze – około 8-10 minut. Do bakłażana wrzucamy pokrojone pomidory oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę. Ściągamy wszystko z patelni.

 

Na tą samą patelnię wrzucamy kopytka i smażymy je aż staną się rumiane – około 5 minut, mieszając. Do kopytek dodajemy ściągnięte uprzednio warzywa, dodajemy pomidorki koktajlowe przekrojone na pół, groszek mrożony, listki tymianku i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Wszystko razem smażymy, mieszając, około 5 minut, aż groszek będzie gotowy.

 

Gotowe kopytka z warzywami od razu podajemy, gorące. Przed jedzeniem obficie posypujemy startym parmezanem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.