Składniki (na 4 porcje):
- 500g mielonego mięsa drobiowego – użyłam z podudzi, sama zmieliłam
- 1 jajko
- 1/2 szklanki panko lub bułki tartej
- po łyżeczce suszonego oregano oraz bazylii
- 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
- sól i pieprz
- 3 łyżki oleju spod pomidorów
- 3 łyżki oleju rzepakowego
Na sos:
- 1 duża cebula
- około 3 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paski
- 2 garści szpinaku
- 600ml bulionu drobiowego
- 200ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki parmezanu
Do podania:
- gnocchi lub ziemniaki
Do mielonego mięsa dodajemy jajko, panko oraz przyprawy – oregano, czosnek, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, najlepiej rękami i formuje w kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego.
Na dużą patelnie wlewamy olej spod pomidorów oraz olej rzepakowy i rozgrzewamy. Na gorący olej wykładamy klopsiki i obsmażamy, z każdej strony na złoty kolor, na niezbyt dużym ogniu. W międzyczasie gdy się obsmażają, obieramy i drobno siekamy cebulę.
Gdy klopsiki są obsmażone, ściągamy je z patelni a na olej po smażeniu wrzucamy cebulę oraz pomidory suszone – smażymy około 5 minut, często mieszając. Dolewamy bulion i wkładamy z powrotem klopsiki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak, układamy na wierzch, przykrywamy, dusimy 3 minuty. Jak zwiędnie, dodajemy kremówkę, parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Serwujemy posypane startym parmezanem i z ulubionymi dodatkami – u mnie najczęściej podawane z gnocchi lub kopytkami, ale super smakuje też z tłuczonymi ziemniakami i kaszą.