Klopsiki drobiowe w sosie z suszonymi pomidorami

Drukuj
31.05.2024  Magda

Klopsiki wszelkiego rodzaju to u mnie pewnik że dzieci zjedzą obiad ze smakiem. Dlatego naprawdę wymyślam różne ich wariacje i zawsze polecam koleżanką z dzieciakami jako niezawodny i smaczny obiad. Do stałego menu dołącza kolejny przepis na klopsiki drobiowe w prostym sosie z suszonymi pomidorami, które dla moich dzieci udawały boczek (długa historia) i szpinakiem, który przynajmniej dla moich dzieciaków nie jest bleh – ale można pominąć. U nas podawane z ulubionymi gnocchi lub jak mówią dzieciaki z gniotami. Rewelacyjny obiad!

Składniki (na 4 porcje):

  • 500g mielonego mięsa drobiowego – użyłam z podudzi, sama zmieliłam
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki panko lub bułki tartej
  • po łyżeczce suszonego oregano oraz bazylii
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • 3 łyżki oleju rzepakowego

Na sos:

  • 1 duża cebula
  • około 3 łyżki suszonych pomidorów pokrojonych w paski
  • 2 garści szpinaku
  • 600ml bulionu drobiowego
  • 200ml śmietanki kremówki
  • 1/2 szklanki parmezanu

Do podania:

  • gnocchi lub ziemniaki

 

Do mielonego mięsa dodajemy jajko, panko oraz przyprawy – oregano, czosnek, sól oraz pieprz. Całość mieszamy, najlepiej rękami i formuje w kulki wielkości mniej więcej dużego orzecha włoskiego. 

 

Na dużą patelnie wlewamy olej spod pomidorów oraz olej rzepakowy i rozgrzewamy. Na gorący olej wykładamy klopsiki i obsmażamy, z każdej strony na złoty kolor, na niezbyt dużym ogniu. W międzyczasie gdy się obsmażają, obieramy i drobno siekamy cebulę.

 

Gdy klopsiki są obsmażone, ściągamy je z patelni a na olej po smażeniu wrzucamy cebulę oraz pomidory suszone – smażymy około 5 minut, często mieszając. Dolewamy bulion i wkładamy z powrotem klopsiki. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Po tym czasie dodajemy szpinak, układamy na wierzch, przykrywamy, dusimy 3 minuty. Jak zwiędnie, dodajemy kremówkę, parmezan i wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Serwujemy posypane startym parmezanem i z ulubionymi dodatkami – u mnie najczęściej podawane z gnocchi lub kopytkami, ale super smakuje też z tłuczonymi ziemniakami i kaszą. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.