Kurczak z warzywami zapiekany z gnocchi i serem

Drukuj
28.06.2024  Magda

Bardzo polubiłam się z tym przepisem, robiłam go już tyle razy, że mogę powiedzieć, że u mnie to już w sumie tradycyjny obiad. Wy też na pewno się z nim polubicie, bo można w szybki i prosty sposób, z minimalnym wysiłkiem, nakarmić rodzinę czymś pysznym. Do naczynia wystarczy tylko pokroić wszystkie składniki i dosłownie w 40 minut obiad na stole. Próbowałam je zarówno z gotowymi gnocchi jak i z bardziej naszymi kopytkami – obie formy klusek świetnie się sprawdzą. Jeśli nie lubicie jakiegoś z wymienionych warzyw, możecie śmiało pominąć i dorzucić więcej któregoś wskazanego w przepisie lub na przykład dorzucić bakłażana, też świetnie smakuje.

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 duży filet z kurczaka
  • 1 średnia cukinia
  • około 100g pomidorków koktajlowych
  • 1/2 czerwonej papryki
  • mała cebula czerwona
  • około 2 szklanki passaty pomidorowej
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • około 400g gotowych gnocchi
  • kulka mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka żywego
  • kilka gałązek świeżego tymianki – opcjonalnie

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. 

 

Przygotowujemy kurczaka – myjemy filet, oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do naczynia. Myjemy paprykę, cukinie i kroimy je w kostkę, dorzucamy do naczynia. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, wrzucamy do naczynia. Czosnek obieramy i wyciskamy do naczynia. Dodajemy oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz – mieszamy wszystko. Zalewamy passatą, z grubsza mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

 

W międzyczasie myjemy pomidorki i przekrawamy na pół. Świeże zioła drobno siekamy. Odsączamy kulkę mozzarelli i dzielimy w rękach na małe kawałki.

 

Wyciągamy na chwilę naczynie, nie wyłączając piekarnika. Wsypujemy do naczynia kopytka, pomidory oraz zioła – dokładnie mieszamy. Na wierzch, lekko też wciskając między warzywa, wciskamy mozzarellę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika na 15 minut.

 

Po tym czasie danie jest gotowe. Jak lubicie, możecie jeszcze sypnąć parmezan.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.