Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 duży filet z kurczaka
- 1 średnia cukinia
- około 100g pomidorków koktajlowych
- 1/2 czerwonej papryki
- mała cebula czerwona
- około 2 szklanki passaty pomidorowej
- ząbek czosnku
- 2 łyżki oliwy
- około 400g gotowych gnocchi
- kulka mozzarelli
- sól i pieprz do smaku
- łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub łyżeczka żywego
- kilka gałązek świeżego tymianki – opcjonalnie
Nastawiamy piekarnik na 180°.
Przygotowujemy kurczaka – myjemy filet, oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Przekładamy do naczynia. Myjemy paprykę, cukinie i kroimy je w kostkę, dorzucamy do naczynia. Cebulę obieramy, kroimy w pióra, wrzucamy do naczynia. Czosnek obieramy i wyciskamy do naczynia. Dodajemy oliwę, słodką paprykę, sól i pieprz – mieszamy wszystko. Zalewamy passatą, z grubsza mieszamy i wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
W międzyczasie myjemy pomidorki i przekrawamy na pół. Świeże zioła drobno siekamy. Odsączamy kulkę mozzarelli i dzielimy w rękach na małe kawałki.
Wyciągamy na chwilę naczynie, nie wyłączając piekarnika. Wsypujemy do naczynia kopytka, pomidory oraz zioła – dokładnie mieszamy. Na wierzch, lekko też wciskając między warzywa, wciskamy mozzarellę. Całość wstawiamy jeszcze do piekarnika na 15 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe. Jak lubicie, możecie jeszcze sypnąć parmezan.