Składniki (na 2 porcje):
- opakowanie gotowych gnocchi
- 500g pomidorków koktajlowych
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 250ml bulionu warzywnego
- łyżka octu balsamicznego
- łyżka siekanego świeżego oregano lub płaska łyżeczka suszonego
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- parmezan do podania
Cebulę siekamy na drobno, czosnek obieramy. Pomidorki myjemy i osuszamy.
Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, gdy się rozgrzeje, wrzucamy na nią cebulę – szklimy ją, około 4 minuty, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie, wrzucamy na patelnię pomidorki i smażymy około 5 minut, aż lekko się zmiękną i zaczną pękać. Jeśli w przepisie używamy suszonego oregano, w tym momencie dodajemy go na patelnię, rozcierając wcześniej w dłoniach.
Gdy pomidorki zaczną pękać, przeciskamy do nich czosnek, smażymy mieszając przez minutę. Następnie, polewamy pomidorki octem balsamicznym, dodajemy bulion, mieszamy i pod przykryciem, dusimy na małym ogniu przez 3 minuty.
Po upływie 3 minut, dodajemy na patelnię gnocchi – mieszamy dokładnie. Przykrywamy, zostawiając małą szczelinę i dusimy na małym ogniu przez 10 minut, od czasu do czasu mieszając. W trakcie gotowania gnocchi wchłoną część sosu, zagęszczą go, a same idealnie się ugotują.
Na sam koniec próbujemy, doprawiamy od smaku solą i pieprzem oraz wrzucamy drobno posiekane świeże oregano. Od razu podajemy, gorące, z wierzchu posypane tartym parmezanem.