Ciepła sałatka z soczewicy, buraków i koziego sera

Drukuj
27.11.2014   Magda

Pomysł na tą sałatkę pochodzi w pierwszej książki kucharskiej Rachel Khoo – mój ostatni nabytek. Nie jest to dokładne odzwierciedlenie podanego przez Rachel przepisu, a raczej wariacja na jego temat. Bardzo mnie zaciekawiło wykorzystanie soczewicy jako podstawy do sałatki oraz połączenie jej z burakiem – moim faworytem jesienno-zimowego menu.

Składniki (na 2 porcje): 

  • 150g czerwonej soczewicy
  • 4 plasterki wędzonego boczku
  • 100g twardego sera koziego
  • 1 duży burak, upieczony w piekarniku*
  • 1 mała cebula
  • liść laurowy
  • dużą ząbek czosnku
  • 2 ziela angielskie
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek tymianku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

 

*Buraka porządnie szorujemy ostrą gąbką pod bieżącą wodą. Odcinamy wierzch, ogonek i kroimy na ćwiartki. Kawałki buraka zamykamy w szczelne paczuszki z folii aluminiowej – zostawiamy im trochę przestrzeni w środku. Wstawiamy na blasze do nagrzanego do 180° piekarnika i pieczemy około 50 minut. Po upływie tego czasu, wyciągamy z piekarnika, otwieramy paczuszki by buraki ostygły. Ostygnięte buraki obieramy ze skórki.

 

Soczewice opłukujemy na sicie do czysta. W garnku zagotowujemy 0,5 litra wody, wrzucamy do niej liść laurowy, czosnek i ziele angielskie, następnie dodajemy opłukaną soczewice. Gotujemy ją około 7-9 minut, aż będzie al dente. Następnie odcedzamy i opłukujemy letnią, ale nie zimną wodą. Usuwamy przyprawy i przekładamy do dużej miski gdzie będziemy mieszać sałatkę.

 

Boczek kroimy w podłużne paski, cebulę drobno szatkujemy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią boczek, smażymy go do chwili gdy jest rumiany i chrupiący. Następnie dodajemy do niego cebulę, listki świeżego tymianku (trochę odkładamy do posypania na wierzch) i smażymy jeszcze 3 minuty. Upieczony boczek z cebulą i tymiankiem dodajemy do soczewicy, razem z wytopionym tłuszczem. 

 

Upieczonego i obranego buraka, kroimy w bardzo cienkie plasterki – można użyć szatkownicy do warzyw. Przekładamy do miski. Z sera koziego odkładamy kawałek do posypania sałatki na wierzchu, a resztę rozkruszamy do miski ze składnikami. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i delikatnie mieszamy. Przekładamy do oddzielnych misek, posypujemy odłożonym serem i listami tymianku. Podajemy ciepłe.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.