Składniki (na 2 porcje):
- 250g makaronu penne
- 3 garści szpinaku
- 1 średniej wielkości ugotowany burak
- pół puszki białej fasoli
- 1 mała czerwona cebula
- 3 łyżki granulowanego serka wiejskiego
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól i pieprz do smaku
Ugotowanego i obranego buraka kroimy w cieniutkie plasterki, wkładamy go do miski, dodajemy do niego ocet balsamiczny, mieszamy i odstawiamy, aby się przegryzło. Cebulę kroimy w cieniutkie piórka i przelewamy wrzącą wodą, aby nie była zbyt ostra.
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na minutę przed końcem gotowania, dorzucamy do niego liście szpinaku aby się zblanszowały. Po tym czasie, odcedzamy makaron razem ze szpinakiem i gorące wkładamy z powrotem do garnka.
Do gorącego makaronu ze szpinakiem dodajemy odcedzoną i opłukaną fasolę, buraka, cebulę oraz serek wiejski (zostawiamy odrobinę serka do ułożenia na wierzchu)- całość delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i od razu podajemy.