Ciasto z morelami i migdałową praliną

Drukuj
13.07.2024  Magda

Ciasto które musicie koniecznie wypróbować i powtarzać, powtarzać i jeszcze raz powtarzać. Albo podwoić składniki i na raz zrobić większą blachę, żeby chociaż było na dwa dni. To ciasto jest wspaniałe, ta pralina, oj tak, to jest to co czyni to ciasto wspaniałym. Baza ciasta jest bardzo prosta, owoce, zdecydowałam się na morele, bo jest po prostu uwielbiam, ale dobre będą każde owoce które nie puszczają zbyt dużo soku. Połączenie jest wspaniałe, wypróbujcie i testujcie z różnymi owocami.

Składniki (na formę do pieczenia o wymiarach około 23x23cm):

  • 2 szklanki mąki i 1 łyżka do owoców
  • 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1/2 szklanki mleka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 200g moreli, po wypestkowaniu
  • szczypta soli

Na pralinę:

  • 100g masła
  • szklanka płatków migdałowych
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • kilka kropli aromatu migdałowego
  • 2 łyżki kremówki
  • łyżka mąki

 

Blachę do pieczenia pieczenia wykładamy papierem. Nastawiamy piekarnik na 180°.

 

Przygotowujemy morele – myjemy, wypestkujemy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy do nich łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy.

 

Robimy pralinę – do rondelka dodajemy masło, cukier, syrop klonowy, aromat oraz kremówkę, całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż masło oraz cukier się rozpuszczą – często mieszamy. Dodajemy mąkę, płatki migdałowe, mieszamy i odstawiamy.

 

Przesiewamy suche składniki -mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.

 

Do osobnej miski wybijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszysty krem. Nie przestając miksować, małą stróżką wlewamy olej oraz mleko – można wlać do jednej szklanki i wlewać razem. Do ciasta dodajemy jogurt oraz esencję waniliową, miksujemy. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy owoce i już za pomocą szpatułki, delikatnie mieszamy ciasto z owocami. Przekładamy wszystko do formy, wyrównujemy wierzch. Na wierzch wylewamy wcześniej przygotowaną pralinę, rozprowadzamy równo.

 

Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczmy 40-45 minut. Po upieczeniu zostawiamy na kratce, po około 5 minutach wyciągamy ciasto z formy, pomagamy sobie papierem i odstawiamy na kratce do całkowitego ostygnięcia.



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *