Składniki (na formę do pieczenia o wymiarach około 23x23cm):
- 2 szklanki mąki i 1 łyżka do owoców
- 2 płaski łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/3 szklanki oleju
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki mleka
- łyżeczka esencji waniliowej
- 200g moreli, po wypestkowaniu
- szczypta soli
Na pralinę:
- 100g masła
- szklanka płatków migdałowych
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżki syropu klonowego
- kilka kropli aromatu migdałowego
- 2 łyżki kremówki
- łyżka mąki
Blachę do pieczenia pieczenia wykładamy papierem. Nastawiamy piekarnik na 180°.
Przygotowujemy morele – myjemy, wypestkujemy, kroimy w ćwiartki. Dodajemy do nich łyżkę mąki i mieszamy. Odstawiamy.
Robimy pralinę – do rondelka dodajemy masło, cukier, syrop klonowy, aromat oraz kremówkę, całość podgrzewamy na średnim ogniu, aż masło oraz cukier się rozpuszczą – często mieszamy. Dodajemy mąkę, płatki migdałowe, mieszamy i odstawiamy.
Przesiewamy suche składniki -mąkę, sól oraz proszek do pieczenia.
Do osobnej miski wybijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ubijamy na puszysty krem. Nie przestając miksować, małą stróżką wlewamy olej oraz mleko – można wlać do jednej szklanki i wlewać razem. Do ciasta dodajemy jogurt oraz esencję waniliową, miksujemy. Dodajemy suche składniki i krótko miksujemy, tylko do połączenia składników. Dodajemy owoce i już za pomocą szpatułki, delikatnie mieszamy ciasto z owocami. Przekładamy wszystko do formy, wyrównujemy wierzch. Na wierzch wylewamy wcześniej przygotowaną pralinę, rozprowadzamy równo.
Ciasto wstawiamy do piekarnika, pieczmy 40-45 minut. Po upieczeniu zostawiamy na kratce, po około 5 minutach wyciągamy ciasto z formy, pomagamy sobie papierem i odstawiamy na kratce do całkowitego ostygnięcia.