Ciasteczka francuskie z nadzieniem czereśniowo-czekoladowym

Drukuj
31.07.2020   Magda

Małe, słodkie, idealne na kilka kęsów ciasteczka to jest coś co bardzo lubię przegryźć do popołudniowej kawy. A takie z przepysznym nadzieniem tym bardziej do mnie przemawiają. W sezonie letnim polecam upiec ciasteczka z soczystymi czereśniami, a do nich dodać odrobinę czekolady, która w połączeniu z tym owocem tworzy smak nie do opisania. Wykorzystanie gotowego ciasta francuskiego zmniejsza nam czas przygotowania do minimum. Trzeba się jedynie wykazać cierpliwością i odczekać czas pieczenia i stygnięcia, mimo, że ciasteczka pachną i zachęcają od razu do zjedzenia.

Składniki (na 8 ciastek):

  • duże opakowanie ciasta francuskiego – 300g
  • szklanka wydrylowanych czereśni
  • 8 kostek mlecznej czekolady – można też użyć gorzkiej
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • żółtko
  • łyżka wody

Na polewę:

  • łyżka kremowego serka
  • płaska łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki kremówki

 

Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Do wydrylowanych czereśni dodajemy pokrojoną na drobno czekoladę, łyżeczkę cukru oraz mąkę ziemniaczaną – dokładnie mieszamy i odstawiamy. Do miseczki wybijamy żółtko, dodajemy do niego łyżkę wody i dokładnie mieszamy. 

 

Gotowe ciasto francuskie rozwijamy i wycinamy z niego kółka – moje miały 10cm średnicy, zmieściło się na blacie idealnie 8 ciasteczek. Na środek każdego ciastka wykładamy po łyżce farszu, brzeg smarujemy żółtkiem i zaklejamy – sklejałam jak pierogi w rękach, było mi tak najwygodniej aby farsz się zmieścił. Sklejony brzeg dodatkowo przyciskamy widelcem. 

 

Ciasta układamy na papierze, wierzch smakujemy żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15 minut, aż będą upieczone i złociste.

W tym czasie możemy przygotować polewę – serek dokładnie mieszamy ze śmietanką i cukrem, na jednolitą, niezbyt półpłynną polewę – jeśli masa jest dalej zbyt gęsta, można dodać o łyżkę kremówki więcej.

 

Upieczone ciastka wystawiamy do ostygnięcia. Ostygnięte polewamy polewą i możemy zajadać.

 



2 thoughts on “Ciasteczka francuskie z nadzieniem czereśniowo-czekoladowym”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.