Biała kiełbasa pieczona w piwie

Drukuj
17.04.2019   Magda

Pamiętam jak w dzieciństwie na wspomnienie o białej kiełbasie przelatywał mnie dreszcz grozy. Jak to się wszystko pozmieniało, że z niejadka zmieniłam się w smakosza. Teraz nie wyobrażam sobie Wielkanocy bez białej kiełbasy, dla mnie jest ona nieodłącznym elementem wielkanocnego śniadania. Moja mama robi ją najlepiej, zawsze wychodzi jej idealnie chrupiąca, podpieczona skórka i słodka, rozpadająca się cebula. Warto podzielić się tym przepisem, założę się że przepis mojej mamy zasmakuje Wam tak samo jak mnie.

Składniki (na 3 porcje):

  • 5-6 sparzonych białych kiełbas
  • 2 duże cebule
  • 200ml miodowego piwa
  • łyżka oleju
  • kilka gałązek świeżego tymianku

Na marynatę:

  • łyżka musztardy kremowej
  • łyżka musztardy francuskiej z ziarnami gorczycy
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz do smaku

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Przygotowujemy głębokie naczynie żaroodporne.

 

W międzyczasie kroimy cebulę na średniej grubości pióra. Na patelni podgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę i smażymy chwilę, aż delikatnie zmięknie – około 5 minut, często mieszając. Upieczoną cebulę układamy na dno naczynia żaroodpornego.

 

Robimy marynatę – wszystkie składniki podane w przepisie dokładnie mieszamy. 

 

Wkładamy kiełbaski do naczynia. Dodajemy większość marynaty, zostawiając jakieś 2 łyżki. Jeśli cebula przestygła na tyle, aby wymieszać wszystko rękami, to polecam to w ten sposób wymieszać, dokładnie obtaczając kiełbaski w marynacie. Do tego wlewamy piwo, nie polewając kiełbasek. Przykrywamy wszystko szczelnie folią.

 

Wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Po tym czasie wyciągamy formę z piekarnika, ściągamy folię i odłożoną marynatą smarujemy wierzch kiełbasek. Wstawiamy na 15 minut do zarumienienia. Jeśli kiełbaski słabo się rumienią, włączamy na chwilę opcję grill i pilnujemy, żeby się za bardzo nie spaliły.

 

Gotowe kiełbasy podajemy gorące, z kilkoma gałązkami świeżego tymianku dla aromatu oraz  ulubionymi dodatkami – musztardą, tłuczonymi ziemniakami lub pieczywem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *