Składniki (na 2 porcje):
- około 700g ziemniaków – ważone przed ugotowaniem
- puszka tuńczyka jednolitego w oleju – około 160g
- 100g pomidorków koktajlowych
- 1 mała czerwona cebula
- około 80g oliwek Kalamata
Na dressing:
- 2 łyżki musztardy Dijon
- łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżeczki kaparów
- 2 fileciki anchois
- sól i pieprz do smaku
- łyżka siekanej natki pietruszki
- około 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy
Dobrze umyte ziemniaki, gotujemy w mundurkach, w dobrze osolonej wodzie. Studzimy je, a następnie kroimy w kawałki wielkości kęsa.
Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wszystko dodajemy do ziemniaków. Oliwki wrzucamy w całości.
Tuńczyka odsączamy z zalewy i w większych kawałkach dodajemy do wcześniej przygotowanych składników.
Przygotowujemy dressing: mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, roztarte anchois i posiekane kapary. Stopniowo wlewamy oliwę, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Możemy ją od razu zajadać lub też odstawiamy na chwilę do lodówki, by smaki się przegryzły. Smakuje wyśmienicie zarówno taka letnia jak i schłodzona.