Ziemniaczana sałatka z tuńczykiem

Drukuj
20.08.2025   Magda

Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, pomidorami, cebulą i oliwkami to pełna smaku i charakteru propozycja na letni obiad, kolację lub piknik. Klasyczne składniki łączą się tu z wyjątkowym dressingiem, który nadaje całości śródziemnomorski pazur. Słony akcent kaparów i anchois, przełamany delikatną słodyczą miodu i ostrością musztardy, tworzy sos, który świetnie podkreśla smak ziemniaków i ryby. Prosto, szybko, a jednocześnie z wyrafinowaniem — ta sałatka z pewnością nie będzie nudna.

Składniki (na 2 porcje):

  • około 700g ziemniaków – ważone przed ugotowaniem
  • puszka tuńczyka jednolitego w oleju – około 160g
  • 100g pomidorków koktajlowych
  • 1 mała czerwona cebula
  • około 80g oliwek Kalamata

Na dressing:

  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżeczki kaparów
  • 2 fileciki anchois
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • około 3-4 łyżki dobrej jakości oliwy

 

Dobrze umyte ziemniaki, gotujemy w mundurkach, w dobrze osolonej wodzie. Studzimy je, a następnie kroimy w kawałki wielkości kęsa.

 

Pomidorki myjemy i kroimy na połówki, cebulę obieramy i kroimy w cienkie piórka. Wszystko dodajemy do ziemniaków. Oliwki wrzucamy w całości.

 

Tuńczyka odsączamy z zalewy i w większych kawałkach dodajemy do wcześniej przygotowanych składników. 

 

Przygotowujemy dressing: mieszamy musztardę, miód, sok z cytryny, roztarte anchois i posiekane kapary. Stopniowo wlewamy oliwę, aż powstanie gładki sos. Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.

 

Sałatkę polewamy przygotowanym dressingiem i delikatnie mieszamy. Możemy ją od razu zajadać lub też odstawiamy na chwilę do lodówki, by smaki się przegryzły. Smakuje wyśmienicie zarówno taka letnia jak i schłodzona.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *