Waniliowa proteinowa owsianka z jeżynami

Drukuj
16.09.2025   Magda

Kremowa, aromatyczna i pełna wartości odżywczych – taka właśnie jest waniliowa proteinowa owsianka z jeżynami. To idealny pomysł na śniadanie, które nie tylko syci na długo, ale też rozpieszcza podniebienie delikatną słodyczą wanilii i lekko kwaskowatą nutą soczystych owoców. Dzięki dodatkowi białka owsianka staje się świetnym wyborem dla osób aktywnych fizycznie, ale także dla każdego, kto chce rozpocząć dzień zdrowo i smacznie.

Składniki (na 2 porcje):

  • około 100g świeżych jeżyn i kilka do ozdobienia
  • 8 łyżek płatków owsianych
  • 2 łyżki nasion chia
  • 4 łyżki waniliowego puddingu proteinowego
  • 200ml mleka
  • łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
  • 4 orzechy włoskie
  • połowa banana

 

Płatki owsiane wsypujemy do miski lub słoika, dodajemy nasiona chia, pudding proteinowy oraz mleko i dokładnie mieszamy. Jeśli wybieramy słoik to zakręcamy szczelnie i dobrze wstrząsamy. Przykrytą owsiankę odstawiamy na noc do lodówki.

 

Przed podaniem jeżyny przekładamy do miseczki, dodajemy syrop klonowy i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy chwilę aby puściły sok.

 

Przygotowaną dzień wcześniej owsiankę rozkładamy po równo do kieliszków lub salaterek. Na to rozkładamy po porcji jeżyn.

 

Banana kroimy w cienkie plasterki. i układamy na wierzch, dodatkowo dekorujemy ładnymi jeżynami. Siekamy na drobno orzechy włoskie i posypujemy wierzch. Możemy podawać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *