Składniki (na 2 porcje):
- około 100g świeżych jeżyn i kilka do ozdobienia
- 8 łyżek płatków owsianych
- 2 łyżki nasion chia
- 4 łyżki waniliowego puddingu proteinowego
- 200ml mleka
- łyżka syropu klonowego lub ksylitolu
- 4 orzechy włoskie
- połowa banana
Płatki owsiane wsypujemy do miski lub słoika, dodajemy nasiona chia, pudding proteinowy oraz mleko i dokładnie mieszamy. Jeśli wybieramy słoik to zakręcamy szczelnie i dobrze wstrząsamy. Przykrytą owsiankę odstawiamy na noc do lodówki.
Przed podaniem jeżyny przekładamy do miseczki, dodajemy syrop klonowy i rozgniatamy widelcem. Odstawiamy chwilę aby puściły sok.
Przygotowaną dzień wcześniej owsiankę rozkładamy po równo do kieliszków lub salaterek. Na to rozkładamy po porcji jeżyn.
Banana kroimy w cienkie plasterki. i układamy na wierzch, dodatkowo dekorujemy ładnymi jeżynami. Siekamy na drobno orzechy włoskie i posypujemy wierzch. Możemy podawać.