Składniki (na foremkę chlebową o wymiarach 26x12x7cm):
- 100g miękkiego masła i odrobina do wysmarowania formy
- 1/2 szklanki cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- 1/2 szklanki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2 słodkie jabłka
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 4 łyżki brązowego cukru
Nastawiamy piekarnik na 180°. Foremkę do pieczenia smarujemy masłem i obsypujemy mąką.
Do miski przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia. Brązowy cukier oraz cynamon mieszamy razem. Jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.
Do osobnej miski dodajemy miękkie masło oraz cukier i za pomocą miksera ubijamy na puszysto. Nie przestając ubijać dodajemy po jednym jajku i miksujemy do całkowitego połączenia się składników. Do tego dodajemy stopniowo przesianą mąkę z proszkiem i miksujemy na gęste ciasto. Dalej miksując dodajemy mleko i ucieramy, aż ciasto stanie się jednolite i gładkie.
Połowę gotowego ciasto wykładamy do formy i równomiernie rozprowadzamy. Na ciasto układamy pojedynczą warstwę pokrojonych jabłek, które posypujemy równomiernie połową przygotowanego cukru z cynamonem. Na to układamy pozostałe ciasto, rozprowadzamy, układamy kolejną warstwę jabłek, posypujemy cukrem.
Tak przygotowane ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 45-50 minut do suchego patyczka. Wyciągamy i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.