Składniki (na około 15-20 bezików):
- 4 białka (w temperaturze pokojowej)
- 200 g cukru pudru
- 2/3 łyżeczki cynamonu w proszku
- 1 łyżeczka octu
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Białka jaj ubijamy mikserem przez około 10 minut aż staną się sztywne. Następnie, nie przestając miksować, dodajemy ocet, mąkę oraz zaczynamy stopniowo dodawać cukier z cynamonem. Miksujemy jeszcze 10 minut aż białka staną się lśniące i bardzo sztywne.
Nagrzewamy piekarnik na 170°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem. Sztywno ubite białka przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy niewielkie beziki.
Wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy wstępnie 15 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 100° i pieczemy jeszcze 20 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy beziki w ciepłym piekarniku by jeszcze dodatkowo przeschły.
Bezy powinny być kruche z zewnątrz i ciągnące w środku. Jeśli w trakcie pieczenia okaże się, że nie są wystarczająco kruche, należy wydłużyć czas pieczenia – wszystko zależy od wielkości zrobionych bezików.