Tarta serowa z pomarańczami

Drukuj
01.02.2013   Magda

Sezon na pomarańcze trwa i warto go wykorzystać jak najlepiej. Dla mnie, słodkie i soczyste pomarańcze w środku trzaskającej mrozem zimy są pewnego rodzaju namiastką gorącego lata. Chcąc wprowadzić trochę słońca w ponure zimowe dni, upiecz słoneczną tarte i z każdym kawałkiem odpłyń myślami do ciepłych krajów.

Składniki (na blachę o średnicy około 30cm):

  • 250g mąki i trochę do podsypania
  • 100g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 6 łyżek cukru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki lodowatej wody

Masa serowa:

  • 450g waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 jajka
  • 3 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • sok i skórka z połowy pomarańczy

Na wierzch:

  • 3-4 pomarańcze
  • około 2 łyżki dżemu brzoskwiniowego lub morelowego

 

Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, wybijamy jajko. Dodajemy posiekane w kostkę zimne masło oraz wodę i zagniatamy ciasto. Można też dodać wszystko do robota kuchennego z ostrzami i wstępne zagniatanie wykonać w nim, potem tylko dokończyć wyrabiając chwilę na podsypanym mąką blacie.  Owijamy ciasto w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 30 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy formę na tarte – moja metalowa nie wymaga natłuszczania, ale jeśli używanie szklanej lub wiecie, że ciasto słabo wychodzi z formy której często używacie, polecam wysmarować ją odrobiną masła i obsypać mąką.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki, chwilę tylko wyrabiamy i rozwałkowujemy do grubości około 3-4 mm na obsypanej mąką stolnicy. Rozwałkowany płat ciasta przenosimy na wałku do formy i pozwalamy mu się luźno ułożyć. Następnie dociskamy ciasto do boków formy i usuwamy nadmiar ciasta przejeżdżając po rancie formy wałkiem.  Spód ciasta nakłuwamy widelcem, przykrywamy kawałkiem papiery, dociążamy grochem, fasolą lub specjalnymi kulkami i wkładamy do piekarnika na 20 minut do wstępnego podpieczenia. Wstawiamy także wodę w czajniku, ponieważ przyda nam się przy pieczeniu warstwy serowej.

 

Gdy ciasto się piecze, robimy masę serową. Przekładamy ser do miski, dodajemy śmietanę, sok i skórkę z pomarańczy, 2 żółtka i miksujemy przez minutę. Ciągle miksując, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i miksujemy tylko do połączenia – nie chcemy zbytnio napowietrzyć masy serowej.

 

Nie wyłączając piekarnika, wyciągamy ciasto i wylewamy na nie masę serową. Wyrównujemy wierzch. Na dno piekarnika wstawiamy naczynie żaroodporne z gorącą wodę, a wyżej wkładamy tarte i pieczemy przez kolejne 30 minut.  Po tym czasie wyciągamy ciasto i studzimy. Jeśli macie tak jak ja blachę z wyciąganym rantem, możemy po chwili wyciągnąć ciasto z niego. 

 

Gdy ciasto jest wystudzone smarujemy je z wierzchu dżemem. Pomarańcze obieramy, kroimy w plasterki i ozdabiamy nimi wierzch ciasta. Serwujemy. Resztę tarty przechowujemy w lodówce.

 



2 thoughts on “Tarta serowa z pomarańczami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *