Składniki (na 3-4 porcje):
- 300g drobnego makaronu
- 1 średni kalafior
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 50g rodzynek sułtanek
- 5 suszonych pomidorów z oliwy
- 3 łyżki oliwy z pomidorów
- duża szczypta szafranu
- szczypta chili
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki
- 300ml gorącej wody
- odrobina sera do posypania – opcjonalnie
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją, w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy i przelewamy wodą. W międzyczasie zalewamy nitki szafranu 300ml wrzątku i odstawiamy do zaparzenia.
Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, z czosnkiem robimy to samo. Kalafiora myjemy, dzielimy na różyczki, a je delikatnie siekamy na mniejsze kawałki. Pomidory odsączamy z oliwy i siekamy w kostkę.
Na dużą patelnię wlewamy 2 łyżki oliwy spod pomidorów, podgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę – smażymy 3-4 minuty. Następnie dodajemy czosnek, suszone pomidory, rodzynki, chili oraz pokrojony kalafior – wszystko smażymy mieszając przez 2-3 minut. Następnie, zalewamy wszystko wodą z szafranem – doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy pod półprzykryciem, aż kalafior stanie się miękki – jeśli pokroiliśmy bardzo drobno, zajmie to około 5 minut. Dla większych kawałków trzeba odrobinę wydłużyć czas. Odkrywamy, zwiększamy ogień i odparowujemy cały płyn. Gdy odparuje, dodajemy makaron oraz łyżkę oliwy, mieszamy i smażymy, aż zacznie się trochę przypiekać. Ściągamy z ognia.
Do dania dodajemy posiekaną drobno pietruszkę i mieszamy. Podajemy od razu, gorące, ze startym serem na wierzchu.