Śniadaniowy bowl z pikantnym halloumi i jajkiem

Drukuj
12.07.2025   Magda

Średnio co miesiąc zmienia mi się śniadaniowe uzależnienie na tylko jedną jedyną rzecz, którą mogę jeść dosłownie w kółko. Śniadaniowy bowl składający się z kremowego jogurtu, pikantno-słodkiego halloumi i ugotowanych na pół twardo jajek był ostatnio grany przez cały miesiąc. Dla mnie to coś wspaniałego, z dodatkiem świeżego ogórka, awokado lub alternatywnie z rzodkiewkami i pomidorkami koktajlowymi to coś przepysznego i wspaniałego. Jak spróbujecie, to sami się dowiecie co mnie tak ujęło.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • opakowanie sera halloumi
  • 2 jajka
  • 6 łyżek gęstego jogurtu lub skyru
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1/2 szklarniowego ogórka
  • łyżeczka siekanego koperku
  • łyżeczka ziarenek sezamu lub konopi lub np. posypki z tego przepisu
  • szczypta soli i odrobina do ugotowania jajek
  • odrobinka oleju do skropienia patelni
  • ulubione pieczywo do podania

Na zalewę do halloumi:

  • 2 łyżeczki miodu
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka chrupiącego chili w oleju
  • 1 mały ząbek czosnku

 

Jajka wstawiamy do gotowania, w dobrze osolonej wodzie. Gotujemy 4 minuty od chwili zagotowania.

 

W tym czasie kroimy ser halloumi w grubsze plasterki – około 8 plasterków, po 4 na porcje. Mieszamy składniki na zalewę do jajek, czosnek obieramy i  ścieramy lub przeciskamy przez praskę. 

 

Awokado przekrawamy, usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką i kroimy w cienkie plasterki. Ogórka kroimy w cienkie plasterki.

 

Na każdy z talerzy do serwowania, wykładamy po 3 duże łyżki jogurtu, na środek. Na brzegach układamy pokrojone ogórki i awokado. Posypujemy warzywa ulubionymi ziarnami.

 

Jajka po ugotowaniu zalewamy dużą ilością zimnej wody, polecam ostukać skorupkę i zostawić na minutę w wodzie, łatwiej się obiorą. 

 

Skrapiamy patelnie odrobiną oleju lub smarujemy kawałkiem ręcznika papierowego umoczonym w oleju. Nagrzewamy i kładziemy halloumi. Smażymy z jednej strony około 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia, odwracamy. Polewamy ser z wierzchu zalewą, smażymy 2 minuty, a następnie odwracamy ponownie wcześniej zrumienioną stroną do dołu. Smażymy minutę. Ściągamy z ognia.

 

Jajka obieramy, przekrawamy i dodajemy do misek. Jajka posypujemy odrobiną soli. Usmażone halloumi rozkładamy na talerz. Pozostałą zalewą z patelni polewamy jajka. Całość posypujemy świeżym koperkiem i od razu podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *