Składniki (na 2 duże porcje):
- opakowanie sera halloumi
- 2 jajka
- 6 łyżek gęstego jogurtu lub skyru
- 1 dojrzałe awokado
- 1/2 szklarniowego ogórka
- łyżeczka siekanego koperku
- łyżeczka ziarenek sezamu lub konopi lub np. posypki z tego przepisu
- szczypta soli i odrobina do ugotowania jajek
- odrobinka oleju do skropienia patelni
- ulubione pieczywo do podania
Na zalewę do halloumi:
- 2 łyżeczki miodu
- łyżeczka oleju
- łyżeczka chrupiącego chili w oleju
- 1 mały ząbek czosnku
Jajka wstawiamy do gotowania, w dobrze osolonej wodzie. Gotujemy 4 minuty od chwili zagotowania.
W tym czasie kroimy ser halloumi w grubsze plasterki – około 8 plasterków, po 4 na porcje. Mieszamy składniki na zalewę do jajek, czosnek obieramy i ścieramy lub przeciskamy przez praskę.
Awokado przekrawamy, usuwamy pestkę, wydrążamy łyżką i kroimy w cienkie plasterki. Ogórka kroimy w cienkie plasterki.
Na każdy z talerzy do serwowania, wykładamy po 3 duże łyżki jogurtu, na środek. Na brzegach układamy pokrojone ogórki i awokado. Posypujemy warzywa ulubionymi ziarnami.
Jajka po ugotowaniu zalewamy dużą ilością zimnej wody, polecam ostukać skorupkę i zostawić na minutę w wodzie, łatwiej się obiorą.
Skrapiamy patelnie odrobiną oleju lub smarujemy kawałkiem ręcznika papierowego umoczonym w oleju. Nagrzewamy i kładziemy halloumi. Smażymy z jednej strony około 2-3 minuty, do lekkiego zarumienienia, odwracamy. Polewamy ser z wierzchu zalewą, smażymy 2 minuty, a następnie odwracamy ponownie wcześniej zrumienioną stroną do dołu. Smażymy minutę. Ściągamy z ognia.
Jajka obieramy, przekrawamy i dodajemy do misek. Jajka posypujemy odrobiną soli. Usmażone halloumi rozkładamy na talerz. Pozostałą zalewą z patelni polewamy jajka. Całość posypujemy świeżym koperkiem i od razu podajemy, najlepiej ze świeżym pieczywem.