Składniki (na 2 duże porcje):
- kurczak shawarma z tego przepisu
Dodatkowo:
- 1 sałata rzymska
- 8 łyżek kuskusu perłowego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 4 łyżki pestek z granatu
- łyżka siekanej natki pietruszki
Na sos:
- 1/2 ogórka szklarniowego
- 4 łyżki gęstego jogurtu
- mały ząbek czosnku
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
Przypominam o uprzednim przygotowaniu kurczaka, jak w tym przepisie. Najlepiej zamarynować go dzień wcześniej, aby smak był wyjątkowy. Na następny dzień pakujemy do formy i pieczemy.
W tym czasie gotujemy kuskus, zgodnie z przepisem na opakowaniu, w dobrze osolonej wodzie, z dodatkiem kurkumy. Odcedzamy i trzymamy w cieple.
Robimy sos – ogórka myjemy i nie obierając ścieramy na tarce o grubych oczkach, solimy i mieszamy. Odstawiamy na 2 minuty. W tym czasie kroimy liście sałaty – ja zwijam w rulon i tnę w cienkie paski. Cebulę kroimy w grubsze piórka. Ogórki odciskamy z nadmiaru wody. Dodajemy do nich starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, cukier, sól, pieprz oraz jogurt – mieszamy i odstawiamy.
Upieczonego kurczaka wyciągamy na deskę i kroimy z grubsza nożem – jest tak miękki że nie trzeba go kroić jakoś specjalnie drobno. Składamy danie – na dno dajemy po porcji kaszy kuskus, na nią wykładamy porządną porcję kurczaka, możemy go polać odrobiną sosów z pieczenia. Obok układamy sałatę, sos oraz cebulę. Całość z wierzch posypujemy świeżą natką pietruszki oraz pestkami granatu. Podajemy.