24.09.2017 Magda
Zapiekane śliwki z orzechową kruszonką to najprostszy i najsmaczniejszy deser jaki można sobie wyobrazić. Kwintesencja jesiennych smaków w jednym naczyniu – do zrobienia w chwilę, do zajadania się jak najczęściej.
Składniki (na 2 osoby):
- 6 dużych dojrzałych śliwek (około 500g)
- 40g orzechów laskowych
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 50g zimnego masła
- połowa laski wanilii – opcjonalnie
- Do podania:
- gęsty jogurt
- lody waniliowe
Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy kruszonkę – orzechy laskowe wkładamy do robota kuchennego i mielimy na drobno. Przekładamy je do miski, dodajemy mąkę, cukier oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Ucieramy składniki kruszonki między palcami, aż utworzy się gruboziarnista kruszonka.
Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, usuwamy pestkę i układamy w naczyniu żaroodpornym rozcięciem do góry. Posypujemy je z wierzchu kruszonką i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut do zrumienienia się kruszonki i aż śliwki puszczą sok.
Podajemy gorące z gałką lodów lub z gęsty jogurtem. Same też są pyszne.